2024. július 22., Magdolna

Riasztó

#ügyészség #érvénytelen rendszám #hamis rendszám

Trükköztek a rendszámmal, megbuktak


 

A gépjárművekkel való közlekedéssel kapcsolatosan nem csak az úton való haladás szabályainak megszegése vezethet bűncselekmény elkövetéséhez. A törvény tiltja példásul azt is, ha valaki a használat előtt az autó egyedi azonosítására alkalmas jeleket eltávolítja, vagy ha a kocsival kapcsolatos hatósági ügyintézés során hamis adatokat közöl a nyilvántartó hatósággal.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, aki egyedi azonosító jelet eltávolít bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Egy gépjármű rendszáma az autó egyedi azonosító jelének minősül.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt vádat emelt két férfival szemben. A vád szerint az egyikük autóját a hatóság már több éve kivonta a forgalomból. A vádlottak ezzel nem foglalkoztak és idén februárban egyikük dormándi házában egy, az adott gépjárműhöz hivatalosan nem köthető rendszámot helyeztek fel a kocsira azért, hogy azzal a fővárosba menjenek. A vádlottakat Budapesten a rendőrök intézkedés alá vonták, mely során megállapították, hogy az autón nem az eredeti forgalmi rendszám van. A hatóság tagjai a helyszínen leszereltették, majd elvették a rendszámot.

 

Az egyik férfi nem tanult az esetből, így nem sokkal később egy újabb – az autóhoz szintén nem köthető – rendszámot szerelt fel a járműre, amivel ezúttal már egyedül indult Gyöngyösre. A rendőrök ott is igazoltatták, melynek során kiderült, hogy ez a hatósági jelzés sem egyezik a jármű eredeti rendszámával, így azt is elvették. 

 

A járási ügyészség az egyik elkövetőt két rendbeli, míg társát egy rendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolja. A vádhatóság vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a rendszámtáblákkal trükköző férfiakkal szemben.

 

indexkép: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló