2024. április 13., Ida

Promóció

Fontos tudnivalók a glettelésről - nem csak kezdők számára! (X)

X 2024.02.28. 07:54

 

 

A falfestés tipikusan egy olyan munkafolyamat, amihez nem feltétlenül kell hozzáértő szakembert hívni, mert akár mi magunk is el tudjuk végezni. Ehhez persze, tisztában kell lennünk néhány fontos, alapvetőnek számító tudnivalóval.

 

 

Például azzal, hogy mielőtt nekiállnánk a falfestésnek, alaposan meg kell vizsgálnunk a falat, hogy vannak-e rajta kisebb-nagyobb egyenetlenségek, lyukak vagy repedések. Ha ugyanis vannak, akkor azokat gondosan el kell tüntetnünk. Erre szolgál a glettelés, amihez először is be kell szereznünk egy jó minőségű alapanyagot.

 

Ha ezt még nem tettük meg, akkor mindenképp megéri körülnézni a Bíborfesték Üzletház glettanyag kínálatában, ott ugyanis többféle típusú - hígítandó és felhasználásra kész - változat is rendelkezésre áll.

 

Miért fontos a glettelés?

 

Ritkán történik meg az, hogy amikor nekiállunk festeni a falat, azt látjuk, hogy annak felülete teljesen sima, egyenletes és semmilyen hiba nincs rajta. Sokkal gyakoribb, hogy vannak kisebb-nagyobb repedések, lyukak és egyenetlenségek.

 

Ha azok kijavítása nélkül állunk neki a festésnek, akkor a hibák át fognak “ütni” a festékrétegeken, vagyis látszódni fognak, s ezáltal rontják a végeredmény esztétikáját. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, érdemes előbb leglettelni a falat, majd azt követően nekiállni a festésnek.

 

Milyen eszközök kellenek a munkához?

 

A gletteléshez szükség van néhány fontos munkaeszközre. Először is kelleni fog egy megfelelő méretű és kialakítású glettvas, amivel fel tudjuk applikálni a glettanyagot a fal egészére vagy a problémásabb részeire.

 

Amennyiben por állagú glettet használunk, amit fel kell hígítanunk használat előtt, akkor szükség lesz egy vödörre és egy spaklira is a kikeveréshez. Ha felhasználásra kész változattal dolgozunk, akkor ezek nem fognak kelleni.

 

Mivel a glettelés során csiszolnunk is kell, ezért be kell szereznünk egy megfelelő erősségű csiszolópapírt vagy kézi csiszolót.

 

Hogyan kell elvégezni a glettelést?

 

A takarófólia gondos leterítése után alaposan meg kell tisztítanunk a falat, majd jöhet a glett kikeverése - hígítandó változat esetén - és felvitele a falfelületre. Fontos, hogy a felvitel után hagyjuk alaposan megszáradni, majd ha ez megtörtént, akkor álljunk neki a csiszolásnak.

 

Végül pedig ne feledkezzünk meg a csiszolás során keletkezett por eltávolításáról se, ha ugyanis rajta marad a falon, akkor csökkenti a többi réteg - például alapozó, festék - tapadását. Látható, hogy a glettelés nem egy bonyolult munka, csak az alapvető tudnivalókkal, valamint a folyamat lépéseivel kell tisztában lennünk ahhoz, hogy mi magunk is el tudjuk végezni.

 

Ezekután pedig már csak arról kell gondoskodnunk, hogy birtokunkban legyen egy olyan glettanyag, amivel kényelmesen, gyorsan lehet dolgozni, és amivel hosszú távon is tartós végeredményt tudunk elérni. Ha ez is megvan, akkor már csak gyakorlás kérdése, hogy profi munkát végezzünk.

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló