2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#világűr #űrhajós #magyar

30 milliárd forintunkba fog kerülni Orbánék magyar űrhajósának kilövése

Nagy Donát 2021.07.31. 09:11

Néhány éven belül szeretnének legalább egy magyart a súlytalanságba küldeni.

Miután pénteken Szijjártó Péter bejelentette, hogy legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós, meg is jelent a Közlönyben, hogy ez mibe fog kerülni – írja a 444.

 

A határozat szerint a kormány „egyetért azzal, hogy Magyarország kutatóűrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), továbbá egyetért a kutatóűrhajós misszió megvalósításához kapcsolódó iparágfejlesztő intézkedések végrehajtásával”; és „felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert a kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés aláírására az Axiom Space (székhelye: Houston, Texas, Egyesült Államok) vállalattal”.

astronaut-11050_1280
Fotó: Pixabay

A cikk megjegyzi, hogy a kormány évek óta szeretne magyar küldeni az űrbe, de míg korábban orosz partnerben gondolkodott, ezek szerint végül az amerikai űrügynökséggel szerződésben álló, volt NASA-sok által alapított magáncéggel köt üzletet.

 

A „magyar kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés és a misszió megvalósításához kapcsolódó iparfejlesztő intézkedések és forrásigények elfogadásáról” szóló kormányhatározatban szerepelnek az erre szánt „többletforrások”:

– 2021: 13,5 millió dollár, vagyis mintegy 4 milliárd forint;
– 2022: 44,5 millió dollár / 13,4 milliárd forint;
– 2023: 27,5 millió dollár / 8,3 milliárd forint;
– 2024: megint 13,5 millió dollár / 4 milliárd forint;

Összesen 99 millió dollár, vagyis majdnem 30 milliárd forint.

A külügyminiszter tegnap azt mondta, hogy a program keretében még 2025 vége előtt mehet majd a kiválasztott magyar az űrbe.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló