2024. május 24., Eszter Eliza

Eger ügye

#ekke #Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Kiemlekedőek a felvételi számok az egri egyetemen


Töretlen az Eszterházy Katolikus Egyetem népszerűsége, hiszen soha nem látott létszámmal, 3500 elsőéves hallgatóval indult el az új tanév az intézményben - adott tájékoztatást az egyetem.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona ismertette, országosan 30 %-kal nőtt a felvételt nyertek száma, az EKKE-n azonban ezt is sikerült felülmúlni, itt a tavalyi évhez képest 40 %-os emelkedésről van szó. A doktori iskolát 55-en kezdik meg, a szakirányú továbbképzéseket 200-an veszik igénybe, az alap- és mesterképzések valamelyikén pedig 3245-en tanulnak tovább.
Hozzátette, ezek a számok az egyetem szellemiségének, az oktatás minőségének, a gyakorlatorientált képzéseknek és az „Eszterházy érzésnek” köszönhetőek. 

Az intézmény rektora beszélt arról is, hogy idén először indul el a kántor alapképzés 17 fővel, de újdonságnak számít a művészeti instruktor mesterképzés is.
Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a legnépszerűbbnek a pedagógusképzés bizonyult, minden második hallgató választotta ezt a területet. Hozzátette, emellett az informatikai, a sport-, valamint a gazdaságtudományi szakok is közkedveltek voltak a fiatalok körében.

A rektor elmondta, tanulmányaik során számos ösztöndíjlehetőséggel élhetnek az itt tanulók. Ilyen a Gárdonyi, az Eszterházy vagy a Pyrker János nevét viselő ösztöndíj is. Utóbbi havonta 100 ezer forintot jelent abban az esetben, ha a hallgató tanulmányait követően az egyházmegye fenntartásában működő intézményben helyezkedik el.

 

Ezt követően az újonnan nyílt Hallgatói Támogató és Szolgáltató Központról beszélt Kerek-Bócsi Ivett. Az egység vezetője ismertette, hogy az új szervezet az Információs és Tanácsadó Iroda, a Karrier- és Pályatervezési Iroda és a Kortárssegítő Mentálhigiénés Tanácsadó Iroda munkáját viszi tovább.


Céljuk, hogy minden területen segítsék a hallgatókat, fogják a kezüket a beiskolázástól kezdve egészen addig, amíg a diplomájukhoz jutnak. Hozzátette, az ösztöndíjakkal kapcsolatban is fordulhatnak hozzájuk, de az életvezetési tanácsadások biztosítása, a beiskolázási tevékenység koordinálása, valamint a kollégiumi ügyek irányítása is a központ feladatköréhez tartoznak.

Kiemelte, egyedülálló szolgáltatásként lehetővé teszik, hogy mindezek a levelező tagozatosok számára is elérhetőek legyenek, így szombatonkét is működik az ügyintézés.

Kerek-Bócsi Ivett úgy gondolja, fontos és hiánypótló az egység működtetése. Ezt alátámasztja az is, hogy a Gólyatábor óta rengeteg hallgató tért be hozzájuk és kérte az ott dolgozó szakemberek segítségét.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló