2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#egerplusz #eger #himnusz

Eger egy jellegzetes látképe is feltűnik a Himnusz emlékérmén

Csarnó Ákos 2023.01.25. 09:04

 

A Magyar Nemzeti Bank Himnusz megnevezéssel 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a nemzeti énekünk alapjául szolgáló költemény megírásának 200. évfordulója alkalmából – írta meg az egrinapok.hu.

 

Az emlékérméket Soltra E. Tamás szobrászművész tervezte, aki nagyon jó munkát végzett, már csak azért is, mert Eger látképét is elhelyezte a hátoldalon – emelte ki a portál.

“Az emlékérmék hátoldalán a Himnusz szövegére és Magyarország ikonikus tájegységeire utaló képi elemek körpanoráma-szerű ábrázolása látható. (…) A körpanorámában Kölcsey Ferenc szatmárcsekei sírhelye látható, valamint a Magyarország egyes tájait jelképező képi elemek közül Tihany, a Balaton, Szigliget, Esztergom, a Dunakanyar, Eger és Tokaj is kiemelkedik.”

 

 

Akinek elsőre nem felismerhető, annak segítünk: a jobb felső részen látszik a várból fotózva a Minorita templom és a Bazilika.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló