Itt olvashatja az Eger Advent 2024-es programját
Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult, a gyümölcsök ára a gyenge termés miatt 46 százalékkal emelkedett. A hellovidek.hu arra volt kíváncsi, hogyan reagáltak erre a jelentős drágulásra a vidéki éttermek, és a megkérdezettek között volt az egri Macok Bisztró és Borbár ügyvezetője is.
Mivel áremeléseket ebben az időszakban nem tudtunk végrehajtani, ezáltal a nyersanyagár emelkedése csökkenti a vendéglátó egységek nyereségét, ezzel is megnehezítve a talpon maradást. Sajnos ez azt vonja maga után, hogy az egyéb költségeket kell csökkenteni, így kevesebb jut beruházásra, gépbeszerzésre, illetve a személyzet létszámának csökkentése vált szükségessé
– magyarázta Csorba Éva.
Elmondása szerint főleg a zöldségek, gyümölcsök jelentős árváltozása érintette nagyon érzékenyen az éttermet, ugyanakkor az étlapjukon emiatt nem történt változtatás.
Más éttermektől is azt a választ kapta a HelloVidék, hogy az áremelkedés miatt nem módosítják az étlapot. A balatonszemesi Kistücsök étterem ügyvezetője szerint ők mindig azzal is kalkulálnak, hogy az időjárástól függően bármikor rossz lehet a termés, és drágulás jöhet. A tatai Platán étterem séfje pedig arról beszélt, hogy nekik nagy segítség a saját kertészet.
(Indexfotó: Macok Bisztró Facebook-oldala)
Országos aláírásgyűjtés indult az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért