2024. április 17., Rudolf

Eger ügye

#eger #egri vár #dobó istván vármúzeum #hagyományőrzés #végvári vigasságok #egri vitézlő oskola

Bejelentette az Egri Vitézlő Oskola: nem vesznek részt a Végvári Vigasságokon

Barna Benedek 2022.04.27. 18:20

A hagyományőrzők a közösségi oldalukon közzétett bejegyzésben azt írták, nem akarnak lemondani az ostromot felidéző műsoruk szerzői jogairól, márpedig a Vármúzeum most ezt várná tőlük. Ezért inkább távol maradnak a rendezvénytől.

Az Egri Vitézlő Oskola vezetősége nehéz szívvel azt az egyhangú döntést hozta, hogy – 25 év során először – nem vesz részt a Végvári Vigasságokon

– jelentették be a hagyományőrző egyesület Facebook-oldalán, és a hosszú posztban részletesen megmagyarázták, miért határoztak így.


A Dobó István Vármúzeum kedden forgatókönyvírói pályázatot hirdetett az 1552-es emlékcsatára, és a kiírás a Vitézlő Oskola szerint azt sejteti, hogy az ő előadásuk szerzői jogát akarják megkerülni ezzel a lépéssel. "Saját, kötöttségektől mentes (azaz tőlem/tőlünk független) programot szeretnének. A pályázóknak ugyanis a kiírás feltételei szerint korlátlan és kizárólagos (sic!) felhasználási engedélyt kell adniuk a Vármúzeum számára. Mi a két évtized kemény és becsületes munkájával megszolgált jogainkról lemondani nem fogunk" – áll a bejegyzésben.

 

Mint kifejtik, a szerzői jog többek között azért fontos, mert a jogtulajdonos feltételeket köthet ki a felhasználási engedélyben: így például megszabhatja, hogy ki rendezheti az adott darabot, ki vesz részt a szervezésben, vagy hogy kik lehetnek az előadás szereplői (ami abban segíthet, hogy olyan minőségű legyen az előadás, amilyennek az alkotó elképzelte). Erről ők nem akarnak lemondani, éppen ezért nem fognak részt venni a pályázaton.

 

"Bizonyítottunk már éppen eleget az elmúlt 25 évben. Ott van rá tanúnak az a bőven százezernyi néző, aki az eddigi emlékcsatáinkat látta. Most félreállunk és átadjuk a terepet, ha erre van igény. Aki a műve felhasználási jogát korlátlanul és kizárólagosan át akarja adni, az tegye nyugodtan, lelke rajta. De aztán majd szervezze is meg a darabot, mert mi nem veszünk részt ebben a színjátékban – se rendezőként, se koordinátorként, se fellépőként – ahogy eddig tettük, két évtizeden át" – írták.

 

 

A poszt felidézi, hogy amikor 2002-ben, a várvédelem 450. évfordulóján első alkalommal megszervezték az emlékcsatát, az úttörő kezdeményezésnek számított. A Ostrom emlékcsatát aztán később a Végvári Vigasságokba integrálták, annak fő attrakciója lett. Az egyesület vezetésének mozgástere azonban az írás szerint egyre szűkült az elmúlt években, egyedül az Ostrom szerzői joga miatt lehetett tovább vinni a programjukat.

Idén – Gárdonyi halálának 100., a Vitézlő Oskola alapításának 25. évfordulóján – a Vármúzeum ezzel a pályázatával lényegében kizár minket – ötletgazdákat és szervezőket – az Emlékcsatából. Ha nevezünk és nyerünk, azzal lemondunk a szerzői jogunkról, és semmi beleszólásunk nem marad abba a rendezvénybe, mely nekünk köszönhetően jött létre. Ha nem nevezünk, nos, akkor sem lesz semmi ráhatásunk a programra.

– áll a bejegzésben.

 

A posztban hangsúlyozzák, hogy az egri Ostrom emlékcsata az Oskola programja volt a kezdetektől, és az is marad, "es ez legkevésbé a szerzői jogról szól. Hanem mások munkájának tiszteletben tartásáról." "Az Ostrom ugyanis a Vitézlő Oskoláé és azon hagyományőrzőké, akik velünk együtt szívvel és lélekkel végezték ezt az áldozatos munkát és közösen építették fel mindazt, amit ma Végvárinak hívunk. Korhű viseletben, nehéz vasakban küzdöttünk nyaranta a rekkenő hőségben, vált vállnak vetve harcoltunk portól, füsttől és a szemünkbe csorgó izzadságtól néha alig látva. Keveredtünk kartácstűzbe, robbant ránk tüzes kerék, sorra kaptuk a sebeket. Közben gyerekek nőttek fel körülöttünk – aki karonülő volt az első ostrom idején, már a sorainkban harcol. Szerelmek szökkentek szárba, Turbók uram meg előadás közben kérte meg kedvese kezét. Máskor bajtársaktól vettünk örök búcsút a Kálvárián, hogy másnap – pár nappal tragikus haláluk után – adjuk elő a darabot, amiben ők is szerepeltek volna. Megjártunk együtt mennyet és poklot e 20 év alatt. Igazi csapattá kovácsolódtunk, akik fél szavakból értik egymást és hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Nélkületek nem jöhetett volna létre e méltó tiszteletadás, ahogy nélkületek nem is tudom elképzelni az 1552-es emlékcsatát. Köszönjük, hogy itt voltatok velünk jóban-rosszban! Kiérdemeltétek az egri nevet!" – fogalmaztak.

 

A bejegyezés szerint a hagyományőrzők egyelőre nem tudják, ezután hogyan tovább, de az már biztos, hogy az ő emlékcsatájukra a Vármúzeum felhasználási engedélyt többé nem kap. Az Ostrom-előadásukat mostantól kezdve csak a 2012 előttiek szerint, saját rendezvényként hajlandóak megszervezni, ha egyszer arra lesz igény – addig is a Végvári Vigasságokon nem vesznek részt. A poszt azzal zárul, hogy amennyiben a beadott pályázatok bármilyen (szövegi, szcenikai, dramaturgiai, stb) hasonlatosságot mutatnak az Oskola által készített forgatókönyvekkel, jogi lépéseket fognak tenni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló