2021. March 3., Kornélia

Eger ügye

Koronavírus – Átfogó tesztelés után négy pozitív esetet találtak az egri bervai idősotthonban

2020.4.20. 9:6

Az egri önkormányzat kezelésében lévő Idősek Berva-völgyi Otthonában a napokban tesztelték az ott élőket és a dolgozókat. Négy esetben regisztráltak olyan személyt, aki már minden bizonnyal átesett a betegségen vagy fertőzött.

 

Mirkóczki Ádám egri polgármester pénteken bejelentette, hogy a város által beszerzés alatt álló koronavírus-tesztcsomag első száz darabját éppen a Berva-völgyben fekvő idősotthonban tartózkodóknak szánják. „Szeretnénk tesztelni az összes ellátottat és dolgozót, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak a vírus terjedése szempontjából” – közölte az Egri Ügyekkel Mirkóczki Ádám. Szombaton át is adta a polgármester az első száz darab tesztet az idősotthon vezetésének, ahol elkezdték a tesztelést.

 

Fotó: Gál Gábor 

 

Hétfő kora délelőtt Mirkóczki Ádám polgármester arról számolt be, hogy a tesztelést követően kiderült: négy pozitív esetet találtak az idősotthon lakói és dolgozói között. Ebből a négy esetből a jelek szerint hárman már áteshettek különösebb tünet nélkül a betegségen, de nem lehet tudni, hogy még fertőzőek-e. Egy esetben pedig aktív az illető, ő egyelőre enyhébb tüneteket produkál.  

 

A polgármester a fentieket kifejtve elmondta, hogy három teszt az úgynevezett IgG-eredményt mutatta, amely Mirkóczki Ádám elmondása szerint azt jelenti, hogy ők már minden bizonnyal átestek a betegségen, méghozzá különösebb tünetek nélkül. Egy esetben a teszt azonban IgM-eredményt jelzett, így „jelenleg is aktívan fertőző személyről van szó”. Az Országos Mentőszolgálat elvégzi az ilyenkor szokásos protokoll szerint a PCR-tesztet, amely 24 órán belül kimutatja, hogy a négy személy továbbra is fertőző-e vagy sem.

 

 

 

A polgármester közölte: az idősotthonban élő, pozitív teszteket produkálók izolációja megtörtént, az intézményben jól elkülönítve tartózkodnak, a dolgozó pedig otthoni karanténban van.

 

„A hétre is van egy 240 darabos ígéretünk” – jelentette be a polgármester, így hamarosan újabb adag teszt érkezhet Egerbe. A most ékező teszteket az önkormányzat szociális szférában dolgozóinak vizsgálatára szánják, így többek között a családsegítők, a hajléktalanokat ellátók és a házi segítségnyújtást végzők is vizsgálat alá eshetnek. Az azonban kétséges, hogy ezek, a már megrendelt tesztek valóban el is jutnak Egerbe, ugyanis Mirkóczki szerint „több önkormányzat állítja: a megrendelt teszteket a repülőtéren vagy már más országban egyszerűen lekapcsolják a különböző hatóságok".

 

Jut teszt, nem jut teszt

 

A mostani egri tesztelés és azok eredményeinek ügye azért is érdekes, mert Müller Cecília országos tisztifőorvos szombaton az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján azt mondta: az idősotthonok lakói körében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően többszöri megismételt laborvizsgálatot is végeznek. Majd megjegyezte: nem kizárólag a laborvizsgálatokra alapozzák az intézményekben a járványügyi döntéseket, mert azok csak egy pillanatnyi képet tükröznek.

 

A nem kormánypárti vezetésű egri önkormányzat kezelésében lévő Idősek Berva-völgyi Otthonába valahogy mégsem jutottak el még a központi tesztek, amelyről az országos tisztifőorvos is beszélt. Legalábbis erre utalt Mirkóczki Ádám polgármester szombati bejelentése, amelyben tudatta, hogy megérkezett a város saját kezdeményezésére korábban megrendelt tesztek első adagja, amelyek rögtön el is vittek az idősek otthonába.

 

"Nagyon szomorúan vettem tudomásul, hogy az OMSZ Egerben eddig csak az állami idősotthonban tesztelt, de az önkormányzatiban nem. Számomra nincs különbség ember és ember között, akkor sem, ha az egyik intézménynek az egri önkormányzat, a másiknak az állam a tulajdonosa, fenntartója" – közölte Mirkóczki.

 

Megjöttek a tesztek, indulhat a bervai idősotthonban élők vizsgálata. De hol van az állami segítség?

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló