Vélemények

Vélemény: Kinek a hűbérbirtoka Eger?

dr. Csarnó Ákos | 2017. október 09. 19:03:16
Az egriek mennyire vannak tisztában azzal, hogy Nyitrai dróton rángatja a város vezető pozícióiban állóit, akik vagy az ő táskahordozói vagy sakkban tartott alattvalói?

 

Ez az írás nem csupán az ellenzékieknek szól, ők nagyjából tudják, hányadán állnak. Most inkább azokhoz szólunk, akik még önálló gondolatot meg tudnak fogalmazni, és képesek nem a lövészárok felett elhangzó parancsnak megfelelően értelmezni eseményeket.

 

Nagy vihart aratott Nyitrai Zsolt legutóbbi kis megmozdulása, amikor senkivel sem egyeztetve, illetve bocsánat, magával a fellépő Mónus Józseffel egyeztetve bejelentette, hogy nagy esemény lesz várható augusztus közepén, a Dobó téren: az egri vár fokáról fog a tér közepén kihelyezett célpontokra lőni a híres íjász.

 

Mi ebben a jó és mi ezzel a baj? Teljesen rendben van, ha mindenféle turistacsalogató, látványos programot szerveznek a városba. Épeszű ember ezt nem kérőjelezi meg. Ilyen szempontból jó a felvetés, jól is sikerült, még a célpont turbánját is átszúrta a vessző. Taps. Csakhogy Nyitrai Zsoltnak nem feladata az egri turisztikai látványosságok kitalálása, remélem, ezzel sokan tisztában vannak. Arra van egy rakás egri városi intézmény meg formáció. De még ezzel sem lenne gond, ha nem lenne nyilvánvaló, ha a Fidesz politikusa ezeket a megmozdulásokat nem a saját politikai arcának építésére használná.

 

Egész furcsa helyzetet teremt, ha valaki kívülről beleszól a dolgokba. Ennek a történetnek ugyanis van egy felszínes olvasata, és van egy sokkal komolyabb, mélyebb jelentése. Hogy nem egyeztettek időben senkivel, ott pislogott minden érintett a sajtótájékoztató után, hogy akkor milyen szervezéssel, egyáltalán hogyan lehet megszervezni biztonsággal egy ilyen rendezvényt – nos, az a felszín. Mint ahogy az a kényszeres magyarázkodás, meg felelősséghárítás is, hogy itt egy nagy sportembert aláznak meg, aláznánk meg. No meg a város hírnevét kezdi ki az akadékoskodás.

 

Meg lehet szervezni egy rendezvényt gyorsan is – extra költségekkel. Mi is kikértük a szervezés költségeit, amiből aztán kiderült, hogy sikerült nyolcszázezres számlát összehozni. Egészen véletlenül a Fidesz által nagyon kedvelt Walton biztosította a helyszínt, egy közeli gombaipari cég szállította a szalmabálákat (khmm, vajon ki lehetett az?) és így tovább. Persze lehet legyinteni, hogy ez semekkora összeg, elfér a város tizenmilliárdos költségvetésében. Na és akkor itt a mély baj.

 

Vajon az egyszerű állampolgárnak megadatik, hogy szervezzen turisztikai eseményt? Kicsoda Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, hogy ugráltatja a fél várost? Ki kérte őt erre? Kinek nem világos, hogy sok ilyen utasítgatás, sok apró (nyugalom, több, ennél is izmosabb) összegekből igen komoly másnakacsalánverése kerekedik ki? Az egriek mennyire vannak tisztában azzal, hogy Nyitrai dróton rángatja a város vezető pozícióiban állóit, akik vagy az ő táskahordozói vagy sakkban tartott alattvalói?

 

Megkérdeztük az önkormányzatot arról is, hogy ha már ilyen lelkesen megszervezte az országgyűlési képviselő a rendezvényt, akkor ő beszállt-e a buliba? Azt a választ kaptuk, hogy nem. Hát pedig be kellene, be kellett volna. Elég komoly juttatásokat tehet félre az adófizetők pénzéből. De hát könnyebb neki az egri adófizetők pénzét eltapsolni kénye-kedvére.

 

És akkor a végére a slusszpoén: a Dobó téri szökőkút megint beszakadt.

 

Indexkép forrása: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról