Vélemények

Miért úszik mocsokban mindig a város?

2017. június 05. 22:02:47
Elharapózott Egerben a kosz és a rendezetlenség – ezt vitatni nem érdemes. Az e köré felépített boszorkányüldözésben azonban nem akartunk részt venni, mi egy lépéssel hátrébbról nézzük az eseményeket.

 

Nemrégiben a város képviselői is akciókban szedték az illegálisan lerakott hulladékot. Emellett minden évben vannak öntevékeny civilek és civil szervezetek, akik ugyanezt megteszik a város különböző pontjain.

Például Rázsi Botond, Felnémet önkormányzati képviselője, egy hónapja szedte össze csapatával Almárban az illegális hulladékkupacot, ám feacebookon tett beszámolója szerint a szemét azóta újratermelődött.

 

 

Képviselő úr kérdésünkre elmondta; nem tudja érdemben kommentálni az esetet, egyszerűen szomorú a történtek miatt. Ám "öröktanárként" nem adja föl és továbbra is harcolni fog a lakókörnyezet tisztaságáért.

Általában az ilyen posztok alatt azonnal megjelennek a kommentelők, és különböző reakciókkal nyilvánulnak meg. Valaki a kamerarendszer kiépítésében, valaki a bírság összegének emelésében, valaki a városgondozás aktívabb közreműködésében látja a megoldást.

 

De ha belegondolunk, mindegyiknek van buktatója. Beláthatjuk, hogy nem lehet bekamerázni a város egészét (főleg külterületeket) és általában az illegális hulladék lerakói -amellett hogy éjszaka aktívak- messziről elkerülik a bekamerázott helyeket. Ugyanakkor a bírság sem lehet mindig visszatartó erő, főleg ha a közterületfelügyelet állománya nevetségesen alacsony és a rendőrség sem mindig tudja tetten érni az elkövetőket, hisz ha belegondolunk nem sokszor hallunk tetten ért vagy kinyomozott esetekről. Másfelől pedig a szabálysértés és az azzal járó bírság összegének harmóniában kell lennie a törvény szerint.

 

A legegyszerűbb pedig az örök Jolly Joker, hogy a városgondozás torkának esünk, hogy miért nem szedi össze. A finanszírozási gondokkal küszködő városi cég valóban nem az egri polgárok szíve csücske, de könnyen beláthatjuk, hogy az illegálisan lerakott hulladék azonnali és maradéktalan elszállításának elmaradása nem biztos, hogy az ő hibájuk.

Nyilván nem akarunk közhelyekbe belemenni, de mi is úgy gondoljuk, hogy a problémát az alapjánál kell elkezdeni kezelni. Talán most Rázsi Botondnak igaza volt, hogy öregtanárként küzdenie kell. Hiszen mindenki tudja, hogy ennek a szemétváltságnak nem az a megoldása, hogy mindig lesz egy lelkes csapat, aki összeszedi, hanem polgártársaink élet-és gondolkodásmódjának megváltoztatására kell rávenni.

 

Gyönyörű városunk sok sok becsületes és tevékeny polgára dolgozik naponta környezete szebbé tételéért, saját kertjének és lakókörnyezetének gondozásával, színesítésével, karbantartásával vagy akár a "ha már segíteni nem tudsz ártani ne árts" jelszóval legalább nem szemetel.

 

Különösen most mondható még szemetesebbnek. gondozatlanabbnak a város, hiszen a közterek növényzete elburjánzott ráadásul nemrégiben volt lomtalanítás, melynek el nem szállított szemétkupacaiért szintén Jakab Zoltán fejét vennék a lakók. Ám sok helyen mégis előfordult, hogy a lomtalanítás (melyet elég hamar meghirdettek) befejezése után pár nappal helyeztek ki hulladékot polgárok - felelőtlenül.

 

Vagy éppen a külterületen elhelyezett tetemes mennyiségű építési hulladék, mely vagy magánemberek házfelújításaiból vagy építőipari vállalkozóktól származnak. Ráadásul volt már rá példa, hogy az építési törmelék olyan helyről származott, ahol 40 millió forint értékű házat építettek nem is akárhol.

 

Nyílt célom a cikkel a kedves olvasók felé, hogy megtudjam, mi a véleményük, hogyan lehetne megteremteni Egerben a megfelelő hulladékkezelést? Kik és miért szegik meg a közösség szabályait rendről rendre? Mi az alapvető akadálya annak, hogy az építési törmeléket a hulladékudvarba, a kommunális hulladékot a kuka edényekbe, a séta közben keletkezett szemetünket a köztéri kukákba, a szelektíven gyűjthető hulladékot a szelektív szigetekbe kerüljenek? És valóban mindig Jakab Zoltán hibája e, hogy rendre mindig termelődnek a szeméthegyek Egerben?

 

Berencsi Benjámin

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról