Vélemények

Kellene már végre egy jó koncerthely Egerben

Egri Ügyek | 2016. március 24. 22:03:42
Ahogy valamelyik napon sétáltunk a város főutcáján arra gondoltunk, hogy ha a város megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, akkor több szempontból is fel kell kötnie a gatyáját!

 

A Széchenyi utcán legelsőre a lepusztult épületek és a kivégzett kulturális értékek mementóit láthattuk. Most a sok megoldandó probléma közül az egyik legnyilvánvalóbbat említjük meg, mégpedig egy valamirevaló koncert helyszínének hiányát.

 

Nyilvánvaló, hogyha Eger pályázik, akkor mindenképpen kell, hogy legyen egy nívós hely, ahol nagyobb rendezvényeket tudnak tartani. És nemcsak a pályázat miatt! Az egri önkormányzat különösen nagy kedvvel esett neki minden olyan kulturális kezdeményezésnek, ami kicsit nagyobb tömegeket érdekelt. Elég ha az Egalra vagy az Egrixre gondolunk... szóval lenne mit pótolni.

 

 

Sajnos nem áll jól a város, mindenképpen rengeteget kellene áldozni egy ilyen helyszínre akár egy meglévőnek az átalakítására, akár egy teljesen új felépítésére. Hiába vannak alkalmasnak tűnő termek – színház, Forrás, Bartakovics, volt helyőrségi otthon, tényleg alkalmatlanok nagyobb rendezvények megtartására. Egy ilyen rendezvényhez nemcsak szék, hangfal meg mikrofon szükséges, hanem színpadtechnika, fények, öltöző, munkaerő, elhivatottság és a városból sokszor hiányzó profizmus.

 

Hiába tartanak koncerteket, táncelőadásokat a Szépasszony-völgyben a Márai központban, az az építmény minden szakmabeli értelmezés szerint is elbaltázott és a célját nem képes betölteni, de legalábbis eddig nem volt képes és ugye nyílt terű. Sok fellépést tartanak a Bolyki-völgyben, de magánvállalkozásként – noha híresen jó önkormányzati kapcsolatokkal rendelkezik – mégsem tűnik jó megoldásnak, főleg szintén a nyitott terei miatt. Az Eger Hotel is rengeteg koncertet tartott az utóbbi időkben, de valljuk be, egyszerűen nem alkalmas erre a célra. A körcsarnok jöhet még szóba végül, de az egyenesen fizikai, hangtani rémálom minden fellépőnek, hangosítónak és nem utolsó sorban hallgatónak, nézőnek.

 

Az előző pályázatnak eleme volt az AGORA kialakítása az Érsekkertben. Annak a tervnek része volt színpad, próbatermek, stúdiók, sok egyéb lehetőség. A kezdeményezés a tervező asztalról tovább jutott ugyan, de végül nem valósult meg. Az a terv azonban akár még le is porolható, ha pedig megnézzük a tervezett intermodális csomópont terveit is, még akár működőképes is lehet.

 

 

Vicces lenne, de még akár a Dobó tér nagy kockájának, a volt Centrum Áruház épületének átalakítását is el tudnánk képzelni egy ütős helyszínnek! Az Uránia mozi épülete pedig egyenesen kiált egy ilyen típusú átalakítás után!

 

 

Szóval ha város indul a pályázaton, akkor mindenképpen hangsúlyt kell helyeznie egy normális koncert helyszín kialakítására.

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról