Vélemények

Inkább egy erős Liptai Kálmán és egri egyetem, mint egy gyenge Nyitrai Zsolt

Kondor András | 2015. október 14. 23:46:22
Úgy fest, nem jöttek be Nyitrai Zsolt számításai, és a fideszes honatyának nem sikerült a saját képére formálni az egri főiskolát. Szerencsére.

 

Nemrég napvilágot látott a hír, hogy a kormány a korábbiaknál is komolyabban támogatja, hogy az egri Eszterházy Károly Főiskola egyetemmé váljon. A jelenlegi tervek szerint az EKF-be olvasztanák a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát és a Szent István Egyetem jászberényi pedagógusképzési karát is. Még csak tervekről van szó, de információink szerint most áll a legközelebb ahhoz az EKF, hogy beköszöntsön az évszázados álom. Úgy tudjuk, jelenleg a stratégia terveken és a lehetséges működési modellen dolgoznak az intézményben.

 

A fideszes képviselő próbált belepiszkálni az EKF dolgába


Ennek fényében érdekes visszaemlékezni egy emlékezetes februári csörtére, amely előzménye az volt, hogy Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő társával, Horváth Lászlóval kiállt, és azt szajkózta, hogy nem kell Egerbe egyetem, jó lesz az erős főiskola is. Pontosan ezt mondta: „Inkább legyen egy erős főiskolánk, mint egy gyenge lábakon álló egyetemünk”. Valahogy úgy képzelte akkor Nyitrai, hogy a stratégiai cél egy erős észak-kelet magyarországi főiskola létrehozása, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola egyesítése. Mintha enélkül nem lett volna erős az EKF, amely évek óta a vidék legnépszerűbb főiskolája, és rendre több egyetem előtt végez jónéhány felvételi statisztikában is.
Nyitrai ténykedését érdemes abból a szemszögből is vizsgálni, hogy a fideszes képviselő annyira nincs kibékülve Liptai Kálmán személyével, hogy a rektort minden rendelkezésére álló eszközzel próbálta korábban besározni. Hogy pontosan miért, arról számos intézményen belüli és kívüli híresztelést is hallani. Ezek alapján minden bizonnyal Nyitrainak nem tetszett, hogy a rektorválasztás során nem az általa támogatott Kiss Attila nyert. Ekkor el is indult az ellengépezet, úgy tudjuk, Nyitrai Zsolt sokáig azon dolgozhatott, hogy Kiss Attila legyen az egyik rektorhelyettes, de Liptai Kálmán ebbe nem ment bele. Utólag kissé furcsa, hogy a fideszes képviselő miért állt ki ennyire az EKF egyik tudásközpontja, az Egerfood korábbi vezetője mellett, hiszen Kiss Attilának távoznia kellett a főiskoláról, és jelenleg az Egerfood Regionális Tudásközpontján észlelt visszaélések miatt rendőrségi nyomozás van folyamatban. Állítólag a feljelentést az egyik minisztérium részéről tették.

 

A rektornak már elege lett


Nyitrai Zsolt korábban többször is kiállt a nyilvánosság elé a főiskola ügyeivel, azt sugallva, hogy ő egyengeti az EKF útját. De utólag kiderült, hogy ő ezekről szinte semmit sem egyeztetett a főiskola vezetőségével. Liptai Kálmánnak elege is lett, és az egyik februári sajtótájékoztatóján nyilvánosan ment neki Nyitrainak. Mint ahogy arról bővebben írtunk akkor, az intézmény első embere gyakorlatilag kikérte magának azt, hogy Nyitrai a főiskola vezetősége nélkül próbál meg olyan stratégiai kérdésekben eljárni az EKF nevében, amihez nem hogy nincs sok köze, de még a megfelelő információkat sem gyűjti be ahhoz, hogy hitelesen lépjen fel a legfontosabb kérdésekben. A legfőbb baj az, hogy ezzel nem magának árt a képviselő, hanem az Eszterházy Károly Főiskolának és azoknak, akik az intézmény fejlődéséért valóban dolgoznak.
Az előzmények tekintetében is érdekes, hogy most maga a felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László jelentette be egy konferencián azt, hogy egyetemmé válhat az EKF. Így Nyitrai Zsolt egy kissé elszámolhatta magát, ugyanis ezek után még azzal sem érvelhet, hogy gyenge egyetem lesz Egerben, hiszen a már Egerhez tartozó sárospataki kar mellett a hevesi megyeszékhelyhez csatolhatják a gyöngyösi főiskolát (amely szintén karként funkcionálhat majd), és a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai karát is bevonnák az egyesítésbe.

 

Mégis valóra válhat az álom


Szerencsére egy politikus ármánykodása eddig nem tehetett keresztbe annak a kemény munkának, amely eredménye végre egy jó egyetem létrehozása lehet Egerben. Hiszen ez volt Eszterházy gróf álma, ezért dolgozott az előző vezetés élén Hauser Zoltán, és ezért lobbizik Liptai Kálmán és csapata. (Lobbi terén egyébként Liptaiék nem állnak rosszul, hiszen hiába a nyitrais ellenszél, a rektornak egészen a miniszterelnökig nyúlnak a kapcsolatai.)


Kár, hogy ezt a nagy álmot nem az összefogás, az egri kormánypárti politikai körök együttműködése segíti, mivel a város fideszes vezetői közül is többen úgy nyilatkoznak a témáról , hogy az Nyitrai Zsoltnak a füleit simogassa. Ennek ellenére hisszük, hogy az EKF megérett az egyetemmé válásra, de azt csak reméljük, hogy Nyitrai Zsoltnak sikerül félretennie a személyes érdekeit, és tud a választókat is képviselve dolgozni egy erős egyetem létrehozásáért.

 

 

A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk, azonban azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról