Lázár János Egerben járt és a fideszesek lelkét ápolta
Nem is akármilyen különlegességről van szó, mert az aranypisztráng nem csak ritka jószág, de különösen finom is. Mi lehet e nemes hal titka, ami miatt mindig szívesen zarándokolunk el a Bükkbe? Kell-e tartani a szlovák, vagy román pisztrángoktól? És milyen a jó pisztráng?
Kezdjük egy kis pisztrángológiával kezdő hallgatóknak, és haladó fogyasztóknak. A pisztráng a lazacfajták közé tartozó nagyon finom húsú, a hideg, havasi patakokat, illetve tavakat kedvelő halfajta, amely néhol akár 1 méterre is képes megnőni. Magyarországon leginkább a Bükkben, az Alpokalján, és a Bakonyban szeretnek úszni.
-
Milyen fajta pisztráng mutat a legjobban a tányéron?
-
A Bükkben a sebes és a szivárványos pisztráng a legelterjedtebb. Mindkettőnek nagyon finom húsa van, de hozzá lehet jutni a különösen finom rózsaszín húsú lazacpisztránghoz, és a már említett aranypisztránghoz is. Ez utóbbi valójában egy ritka albínó fajta, ami emiatt eléggé nehezen tenyészthető, ám egyesek szerint éppen ezért egy fokkal még finomabb, lágyabb a húsa.
A gasztro riport a bükki pisztrángról itt folytatódik!