Vélemények

Eger, a te történeted most egy jókora hazugsággal írják

2018. március 05. 15:03:21
Furcsa és nagyon veszélyes játékot játszanak Egerrel a Fidesz és a Jobbik politikusai.

 

 „(…) a pápa konkrét cselekvésre és bátor tettek végrehajtására hívja az államokat, vagyis hogy hatékony intézkedéseket hozzanak a foglyok, a migránsok, a munkanélküliek és a betegek érdekében.” 
(Dr. Ternyák Csaba egri érsek újévi körlevele, 2016. január )

 

Eger szép város, hangulatos és kedves. A turisták imádják. Eger érseki város, Szent István itt alapította tíz püspökségének egyikét. Dobó István védte a híres egri várat, a cigány Sárközi hathatós segítségével. Itt született Bródy Sándor, itt élt és alkotott Gárdonyi Géza, Fazola Henrik, Hell Miksa és még jó néhányan. Eger Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni 2023-ban. A dátum persze még messze van, a valódi cél azonban még messzebb. Ezt a címet elérni úgy nem lehet, hogy a várost irányítók – a hatalomhoz bármi áron ragaszodva – idegengyűlölők, kirekesztők és manipulatívak.

 

Egerben lehet tudni, hogy Habis László polgármester (Fidesz) és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz) két külön klikk, nem annyira szívlelik egymást. Abban viszont egyetértenek, hogy Egert meg kell védeni a „migránsoktól” – hiszen mindkettőjük hatalmának megtartása ettől függ. Ennek érdekében egyikőjük sem riad vissza a nyilvánvaló hazugságoktól, a központi hatalom által diktált doktrínák bemagolásától és terjesztésétől. Tudjuk, van rá fogadókészség, sajnos Egerben is.

Eger város közpénzen nyomtatott és terjesztett, az egri háztartások postaládájába kéretlenül is landoló önkormányzati újságjában (vagy inkább pártpolitikai propagandalapjában) a város polgármestere 2018 januárjában azt mondta, Eger „dinamikus város, optimista jövőképpel”. Az Európa Kulturális Fővárosa címre beadott pályázat kapcsán ugyanitt azt is nyilatkozta, hogy „Eger a szó nemes értelmében mindig is befogadó város volt (…)”. Nem telt el sok idő, még ugyanebben a hónapban a megyei jogú város alpolgármestere, Martonné Adler Ildikó (Fidesz) azt mondta a közgyűlésen, hogy „nem szeretnénk befogadó országgá, befogadó várossá válni”. A mellette ülő polgármester szerint: „nekem személy szerint nincs tudomásom arról, hogy Egerben migránsok tartózkodnának”. Az alpolgármester viszont folytatta: „nem gondolom azt, hogy szerencsés lenne (…) egy érseki városban egy olyan muszlim többség kialakítását elősegíteni, hogy ne adj’ isten nekünk is a kereszt levételét kellene majd itt megfontolni”. Akkor most hogy is van ez?

 

Az alpolgármester, aki több mint 30 éve tanít egy egri általános iskolában, nagyon igyekezett megfelelni feljebbvalóinak: „Az, aki a magyar emberek védelmét nem tartja fontosnak (…) ezt úgy mondanám, hogy a hazaárulás az adott nemzet biztonsága ellen saját állampolgárai által elkövetett bűncselekmény. Ez a véleményem.” – címezte ezt a testület LMP-s képviselőjének. Megtanulta és felmondta a leckét.

Hazaárulózni csak pontosan, szépen! - Az egri Fidesz elnöke kiborította a bilit. Saját magára

Milyen messzire gurult a gyógyszer? Nem gondoltuk volna, hogy értelmesnek tűnő, felnőtt emberek, önkormányzati képviselők önként és dalolva pecsételnek meg, ítélnek el embereket Egerben. Nem parancsra, csak jó gyáván.

 

De itt még nincs vége. Érkezett a manapság „néppártosodó” Jobbik képviselője, Bognár Ignác, aki azt bírta mondani, hogy: „ez körülbelül olyan eset, hogy van Soros-terv, lehet. Lehet, hogy nincs. De ha lesz Soros-terv, az valószínű, hogy gazember Soros-terv lesz, hiszen ismerjük ezeket a Paul Lendvaikat, Imre Kertészeket, Kertész Ákosokat, Deutsch Tamásokat (…). ” Ezt mondta, még akkor is, ha legutóbbi elég rendesen kilóg a sorból, de talán mindegy is. Hiszen ráció és logika régen elveszett. Ne keressük Egerben se.

 

Sokan emlékszünk még a Székhelyi Józsefet ért méltatlan, szégyenteljes támadásokra, melyek kapcsán, egyfajta bocsánatkérésként, Nyitrai Zsolttal karöltve, Habis László nem olyan rég, 2015 májusában ezt nyilatkozta: „Eger történelme során mindig is befogadó, integráló település volt, és ma is az”. Januári előterjesztésben viszont ezt írja városunk polgármestere: „A Közgyűlés tiltakozik az ellen, hogy a legújabb hírek szerint Soros György az általa korábban megjelentetett terv végrehajtása érdekében bevándorlás-szervező irodákat akar nyitni a magyar városokban, és több százezer dollárt oszt szét ezekben a hetekben, hogy felépítse vidéki hálózatát. Ez a terv valamennyi magyar településre, így Egerre is rendkívül veszélyes, hiszen veszélybe kerülne a mindennapok biztonsága. ”

 

A polgármester és az előterjesztést megszavazó képviselők természetesen tudják, hogy mindez nem igaz. De nincs bátorságuk és gerincük ellentmondani; a lelkük is hiányzik hozzá. Tehetnék, de sajnos nem merik. Talán nem ismerik elég jól városunk, megyénk könyvtárának névadóját, Bródy Sándort, aki több mint egy évszázaddal ezelőtt ezt írta: „ez a mi szép országunk csak némely részt halad előre, másrészt megy a veszedelem felé. (…) nem vagyunk elragadtatva közállapotainktól, elégedetlenek vagyunk politikai, irodalmi, művészeti és legfőképpen társadalmi viszonyainkkal. (…) tiszteljük mindenkinek a hitét vagy hitetlenségét, (…) nem megyünk bele az új korszak ósdi hazugságába (…) Az isten, aki megnevezhetetlen, láthatatlan, érthetetlen, de kétségkívül egy: mosolyog az emberek hirtelen és hevesen feltámadt megkülönböztetési viszketegén.”

 

Farkas Zsombor 
2018. január 29.

 

Források:
http://www.magyarkurir.hu/…/ternyak-csaba-ersek-ujevi-korle…
Egri Magazin, 11. évfolyam, 1. szám, 2018. január
http://www.egriszin.hu/…/12610_fraszt_kaptak_az_egri_kozgyu… 
http://www.origo.hu/…/20120514-habis-laszlo-egri-polgarmest… 
http://eger.hu/public/uploads/kgy20180125_011.zip 
http://ironok.elte.hu/index.php/lapozo/jovendo/110-brody

Ez egyszerűen elképesztő: az egri Fidesz tényleg azt sulykolja, hogy bevándorlókat szerveznek Egerbe

De kik? Hát azok! A csütörtöki közgyűlésen Eger fideszes képviselői meg fogják szavazni - vagy már mire ezt Ön olvassa, már lehet hogy meg is szavazták - azt a napirendi pontot, amely egyebek közt kimondja (néhány idézet az előterjesztésből): - A Közgyűlés tiltakozik az ellen, hogy a legújabb hírek szerint Soros György az általa korábban megjelentetett terv végrehajtása érdekében bevándorlás-szervező irodákat akar nyitni a magyar városokban.

 

A Vélemények rovatban közölt írások nem minden esetben egyeznek a Szerkesztőség álláspontjával. A fenti olvasói levéllel vitatkozó vagy azt megerősító véleményeket is várjuk: egriugyek@gmail.com.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról