Vélemények

A kor nem érdem, csak múló állapot

2017. május 15. 17:03:17
Egy baloldali párt nem üzenheti azt, hogy egy kor után az emberekre nincs szükség.

 

A választási kampány elkezdődött – erről nemcsak az óriásplakátok, de a habonyi médiában megjelenő, egyre gusztustalanabb lejárató kampányok is árulkodnak. Nekünk, ellenzéki politikusoknak még itt helyi szinten is fel kell készülnünk arra, hogy egy ilyen kampány eszközeként egyszer csak megjelenünk valamelyik, a Fidesz által pénzelt orgánumban.

 

Jómagam kevésbé számítottam arra, hogy éppen az önkormányzatban biztatóan formálódó ellenzéki együttműködés után néhány nappal az eddig ellenzékinek számító Egri Ügyekben ér személyeskedő támadás egri baloldaliakat. Ráadásul „műfajteremtő” formában: álnéven írt véleménycikként. Reméljük, ez nem annak a jele, hogy a gázszerelő médiabirodalma újabb taggal bővült.

 

Maga a cikk a színvonala miatt ugyan nem érdemelne reakciót, de a személyeskedések mögül is jól kivehető irányvonal annál inkább. Ez pedig nem más, mint a „múltnélküli” ember keresése, és ennek ürügyén a fiatalítás fetisizálása. Természetesen nemcsak a politikában halljuk, hogy „mikor húznak már el ezek az 50-esek, 40-esek, 30-asok??”. Általában azok a 20-as, 30-as, 40-es éveikben járók gerjesztik ezt, akik úgy érzik, hogy azért nem érték el a vágyott pozícióikat, mert az „öregek” elfoglalják előlük a helyet. Nincs is ezzel olyan nagy baj, ha ez az ambíció tudással, felkészültséggel, kreativitással párosul.

 

A fiatalság politikai fetisizálása ott kezdődik, ahol az egyetlen mérőponttá a kor válik: a fiatalság érdem, a közép- vagy időskor pedig a kiátkozás alapja. A szocialista párt évtizedek óta élen jár ebben „a jöjjenek már a fiatalok” mantrában – az első mondogatóik lassan már bele is öregszenek.

 

Hogy mi ezzel a probléma? Egyrészt egy baloldali párt nem üzenheti azt, hogy egy kor után az emberekre nincs szükség – miközben a nyugdíjkorhatár már 65 év;  miközben bizonyos szakmákban vissza kell hívni dolgozni a nyugdíjasokat;  miközben fontos célja, hogy az idősek számára tiszteletet, biztonságot, és tisztes megélhetést nyújtson, ha kormányra kerül.

 

Másrészt, ha a nagy fiatalítás közben az olyan tulajdonságok, mint a felkészültség, a hozzáértés, a tudás folyamatosan háttérbe szorulnak, akkor mi különböztet meg bennünket a jelenlegi kormánypártoktól? Igaz náluk a fiatalítás nem kérdés, helyette a lojalitás az egyetlen szempont. Bár az MSZP politikusai szerencsére még messze vannak a rezsibiztosi szintű intellektuális mélységektől, a szakmai felkészültség negligálása olyan kontraszelekcióhoz vezethet, ami a választókban az alternatíva hiányát erősíti. Mi az MSZP egri vezetői a cikkírókkal ellentétben úgy gondoljuk, hogy a politikusokat sem -- ahogy másokat sem -- a koruk, hanem a felkészültségük, az elkötelezettségük és a tetteik alapján kell megítélni. Akik pedig az ellenzéki oldalon a fideszes bértollnokok (és trollnokok) szövegeit ismételgetik, azok sokkal jobban tolják Orbán Viktor szekerét, mint a sajátjukat.

 

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a cikk szerzőinek véleményével szinte mindenben különböző állásponton vagyunk.

Mi az MSZP egri vezetői úgy gondoljuk, hogy a változáshoz minden korosztályra szükség van, és nem tartjuk elítélendőnek, sőt örülünk annak, ha a párt országos vezetése kvázi életmű díjjal tünteti ki azt a politikusunkat, aki az MSZP egyik alapító tagjaként évtizedeken át volt megyei vezetője a pártnak, és fáradhatatlanul dolgozott, és dolgozik ma is a baloldalért.

Mi az MSZP egri vezetői nem tartjuk elítélendőnek, ha egy 60. életévéhez közeledő politikust javaslunk országgyűlési képviselőnek, különösen, ha a szociális területnek évtizedek óta elhivatott és országosan elismert szószólója. Büszkék vagyunk arra, hogy az idősek civil szervezetei országszerte hívják előadónak a nyugdíjas parlamentekre, ahogy arra is, hogy az MSZP továbbra is számíthat ezen korosztály támogatására.

 

Mi az MSZP egri vezetői nem tartjuk elítélendőnek, ha egy önkormányzati cég felügyeleténél örökifjú tagunkat olyan emberre cseréljük, akinek évtizedes tapasztalata és felsőfokú szakirányú végzettsége is van azon a területen, amit ellenőriz majd. Különösen, ha szakmai felkészültségét még politikai ellenlábasaink is kénytelenek elismerni.

 

Mi az MSZP egri vezetői különösen nem tartjuk elítélendőnek, ha tagjainkkal és szimpatizánsainkkal május elsején a szépasszonyvölgyi bográcsozás és iszogatás helyett elfogadjuk pártunk miniszterelnök-jelöltjének meghívását a budapesti programhirdető rendezvényére. Biztosak vagyunk abban, hogy aki eljött velünk ide, és megismerte Botka Lászlót, az meggyőződött róla, hogy Orbán Viktornak immár van alternatívája, aki bizton számíthat minden korosztály támogatására.

 

Mirkóczki Zita

MSZP egri elnök

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról