Mindenki ügye

Ugye örül a kormány 12 ezer forintos rezsiajándékának? És annak is, hogy nagyon csúnyán átverik?

| 2018. március 13. 20:01:28
Az a pofátlanság legteteje, hogy évek alatt gigantikus pénzekkel megsarcolják az embereket, majd ebből nagy kegyesen alamizsnát osztanak a választások előtt. Mikor veszi észre mindenki, hogy a rezsicsökkentés mekkora nagy átverés?

 

Korábban már sokszor volt róla szó – persze a kormányközeli médiabirodalom következetesen hallgat minderről –, hogy a rezsicsökkentés éve óta például a nemzetközi gázárak majdnem megfeleződtek, miközben Magyarországon a lakossági fogyasztók számláján ez nem látszik. Hogy miért nem? Mert az állam zsebre teszi a pénzt. Ha úgy tetszik, lenyúlja.

 

A rezsicsökkentés évében az ipari szolgáltatók még panaszkodhattak, hogy rájuk nem vonatkoznak a kedvezmények, azonban mára már örömtáncot járhatnak, hiszen így az ő gázbeszerzésük a piaci ár mozgásától is függ, és sokkal olcsóbban jutnak hozzá a gázhoz, miközben a lakosok fizetik az indokolatlanul magas számlákat.

 

Lehet-e olcsóbb a világpiacon egyre kevesebbe kerülő gáz a magyar lakossági felhasználók számára? Hát nem! Ugyanis a magyar kormány továbbra se engedi át a lakosságnak a tartósan megfeleződő nemzetközi energiaárakat – ez a Magyar Közlöny szeptember legvégi számából derült ki, amelyben szerepel az októbertől kezdődő gázév kapcsán közzétett szabályozási csomag. Egyes számítások szerint, ha a mostani lakossági árakban megjelenne az olcsóbb világpiaci ár, akkor a gázszámla több mint 30 százalékkal is olcsóbb lehetne.

 

A napokban ismét felpörgött a rezsivita, hiszen Orbán Viktor bejelentette, hogy minden háztartás 12 ezer forint jóváírást kap a rezsiköltségében. Vagyis a képlet az: éveken át mesterségesen magasan tartotta például a gázárakat az állam, ebből rengeteg profitot beszedtek, nyerészkedtek az állampolgárokon, akiknek közben azt hazudták, hogy itthon rezsicsökkentés van.

 

Magyar Nemzetnek nyilatkozott a második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese, Holoda Attila, aki szerint egy átlagos család éves szinten megközelítőleg 83 ezer forintot veszít azon, hogy a kormányzat a nemzetközi energiabeszerzési árak által indokoltnál drágábban adja a lakosságnak a földgázt, az áramot, illetve a távhőt. Ebből most csupán egyetlen alkalommal 12 ezer forintot kapnak majd a családok, a többi extraprofit a kormányzat zsebében marad. Földgáz esetében ez azt jelenti, hogy a kabinet az utóbbi években az indokolt díjakon felül évente 241 milliárd forint „luxusprofitot” szedett be, az elmúlt évek során pedig az energetikai vállalatai közreműködésével mintegy 960 milliárd forint pluszbevételre tett szert ily módon.

Ebből most „nagyvonalúan”, mintegy „választási ajándékként” 40 milliárd forintot ad vissza az eddig alaposan megsarcolt fogyasztóknak.

 

És ami a legmegdöbbentőbb: ez egy egyszeri alamizsna, miközben a központilag megszabott árakat nem csökkentik, így tovább nyerészkednek azokon a magyarokon, akiknek azt szajkózzák, hogy rezsicsökkentés van. Hát ez a Fidesz mostani nagy ajándéka, amelyről van pofájuk azt hazudni, hogy áááá, nincs ez összefüggésben a választásokkal, csak rendkívüli hideg miatt érezték úgy, hogy ennek most itt az ideje. Az nem gond, hogy a tavalyi télen csaknem 30 százalékkal többe került a fűtés a családoknak, mint az azt megelőző esztendőben, akkor mégsem vetődött fel, hogy segítik a családokat.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról