Mindenki ügye

Szerinted neked elég fenntartható az öltözködésed?

2017. november 25. 18:01:15
Ha nem, lenne néhány tippünk. Már csak azért is, mert sokan nem is gondolnák, de az olajszektor után a világ második legszennyezőbb iparága a divatipar.

 

Elsőre nem is gondolnánk, a ruhagyártás mennyi szén-dioxid-kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár, az elhasznált ruháknak pedig hatalmas része végzi hulladéklerakókban. A fenntarthatóság jegyében szerencsére már több nagy divatház és fast fashion márka is fellépett. Az egyik legnevesebb luxusmárka megígérte, hogy 2018-tól egy termékük sem készült állati szőrme felhasználásával, valószínűleg, hamarosan követi a sorban a többi szereplő is. A világ egyik leghíresebb tervezőnője pedig már évek óta újrahasznosított anyagokkal dolgozik, és még üzleteiben is megújuló energiaforrásokból biztosítja áramellátását. Egyre elterjedtebb az üzletek körében az is, hogy visszavitt használt ruhákért cserébe kedvezményeket adnak az új termék megvásárlására – hívja fel a figyelmet cikkében a korkorosgazdasag.hu.

 

 

A portál felidézi, hogy nem csupán a divatcégek járulhatnak hozzá a fenntartható ruhaiparhoz, hanem természetesen maguk a fogyasztók is, íme, néhány nagyon egyszerű és kézenfekvő lehetőség:

 

– a legfontosabb ezek közül az önmegtartóztatás: tényleg csak olyan ruhákat vegyünk, amelyeket használni is fogunk;

 

– megunt ruháinkat jótékony célra is eladományozhatjuk, így másokon is segítünk;

 

– érdemes szétnézni a second hand üzletek kínálatában is, ezek a ruhák nemcsak a környezettudatos vásárlást jelentik, de olcsók és egyediek is, így több szempontból is jól járhatunk;

 

– a mosás során is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, ha néhány apróságra odafigyelünk. Ha a ruhák alig szennyezettek, elég alacsony hőfokon, rövid ideig mosni őket. Használjunk olyan mosószereket, melyekből kevés is elég egy adagnyi ruha kitisztításához. Ha jó idő van és tehetjük, kerüljük a szárítógép használatát, hagyjuk a ruhákat megszáradni a szabadban. Azzal pedig még időt is spórolhatunk, ha csak azokat a ruhadarabokat vasaljuk ki, amiket tényleg szükséges.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról