Mindenki ügye

Radioaktív felhő Európa felett, a feladó Oroszország

2017. december 06. 18:03:08
A kormány azonnal derítse ki a paksi beruházás kivitelezőjénél, hogy milyen radioaktív felhő kering Európa felett – sürgeti kedd esti közleményében az LMP.

 

A feltételezhető felelős, az orosz Roszatom cég (amelyik a paksi atomerőmű bővítést is végezné) tagad vélhetően az ő telephelyükről került a levegőbe az a radioaktív szennyeződés még október elején. A szennyeződésre az osztrák hatóságok hívták fel először a figyelmet, amit később több ország is megerősített, köztük magyarországi mérés is. Ezért az LMP felszólítja a kormányt, hogy „használja ki remek kapcsolatait és kérjen azonnali tájékoztatását az orosz féltől a szennyezést eredetéről, és arról tájékoztassa részletesen a magyar lakosságot is” - írja a 24.hu.

 

Az orosz meteorológiai szolgálat azóta már elismerte az esete, vagyis hogy néhány hete a megengedett határértéket ezerszeresen meghaladó radioaktív felhőt regisztráltak az Urál felett. Az LMP szerint nehezen hihető, hogy a környéken használt fűtőelemeket tároló létesítménnyel rendelkező Roszatom semmit ne tudna a szennyezésről.

Az ellenzéki párt azt várja a kormánytól, hogy „ne falazzon” az oroszoknak, „ne vegyen részt az eset eltussolásában”. Ha pedig bebizonyosodik, hogy a Roszatom bármilyen, a szennyezéssel kapcsolatos információt visszatartott, azonnal mondja fel a paksi bővítésre vonatkozó megállapodásokat.

 

fotó: REUTERS/Yuri Maltsev

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról