Mindenki ügye

Most már papírunk van róla, hogy az EU legkevésbé demokratikus országa lettünk

| 2018. január 18. 19:02:38
Még a második legrosszabbtól is messze elmarad a magyar demokrácia helyzete a Freedom House listáján.

 

Az EU legkevésbé demokratikus országa Magyarország – erre a megállapításra jutott a Freedom House elemzése, amelyet a hvg.hu szemlézte kedd délelőtt. A demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot értünk el. Az EU második legrosszabb helyezését megkapó Bulgáriától 8 ponttal vagyunk lemaradva. „A régiónkból Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria pedig 94 ponton áll, az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, vagyis a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak” – áll a jelentésben.

 

Még tüntetni legalább lehet. Fotó: MTI

 

Magyarországot külön is kiemeli az elemzés, mint írták, a miénk az egyik olyan ország, amely ígéretes sikertörténet is lehetett volna az előző évtizedekben, mostanra mégis egy autoriter rendszer felé halad. Az ország populista vezetői konszolidálták a hatalmukat, közben viszont meggyengítették a demokratikus intézményrendszert, és már törvényi szinten is támadják a civil szervezeteket. Az EU 28 tagállamából egyébként 16 kapott 90 pontnál többet, Svédország és Finnország 100 pontot ért el.

 

A jelentés még szabad országként kategorizálja Magyarországot (a következő kategória a részben szabad), de külön kiemelik, hogy nálunk egyebek közt a civil szervezetekkel és az ellenzékkel szembeni fokozódó megfélemlítés miatt is romlik helyzet, és az is kedvezőtlen folyamat, hogy az állampolgárok egyre inkább tartanak a nyílt politikai véleménynyilvánítástól.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról