Mindenki ügye

Két perc múlva éjfél

2018. január 30. 05:02:35
És semmi nem utal arra, hogy jobb lesz a helyzet!

 

A Doomsday Clock (Végítélet Órája) egy nemzetközileg elismert szimbólum arra, hogy reprezentálja az emberiség maradék idejét a Földön. Az órát Martyl Langsdorf, amerikai művész készítette 1947-ben, mikor a nukleáris fegyverek jelentették a legnagyobb veszélyt az emberek számára. 1973-ban óta a Bulletin Tudományos és Biztonsági Igazgatósága kezeli az órát. A neves tudósokból és szakértőkből álló szervezet évente kétszer ül össze a világ eseményeinek megvitatása céljából, és ilyenkor állítják vissza az órát is szükség esetén.

 

2018-ban a szervezet két perccel éjfél, vagyis az emberiség vége előttre állította az órát, a nukleáris kockázat és a globális klímaváltozás miatt. Ez a második legsúlyosabb eset 1953 óta, akkor az USA és a Szovjetunió első hidrogénbomba-kísérlete miatt döntöttek így a tudósok. A legtávolabb 1191-ben volt, a hidegháború lezárása után 17 perccel állt a mutató éjfél előtt.

"2017-ben a világ vezetői nem reagáltak hatékonyan a nukleáris háború és az éghajlatváltozás fenyegető veszélyeire, ami a világ biztonsági helyzetét veszélyesebbé tette, mint egy évvel ezelőtt - és olyan veszélyes, mint a második világháború óta"-nyilatkozta közleményben a Bulletin Tudományos és Biztonsági Igazgatóság.

 

kép: ABC News

 

A legfőbb veszélyforrások az észak-koreai nukleáris program kockázata, Oroszország és az Egyesült Államok közötti különbség, feszültségek a Dél-Kínai-tengeren, Pakisztán és India nukleáris arzenáljainak felépítése és a bizonytalanság az iráni nukleáris megállapodással szemben, írja a NyTimes.

 

A nukleáris veszély mellett még kiemelték, hogy az üvegházhatású gázok tartós csökkenése nem történt meg, a párizsi klímaegyezmény célja egyre távolabb kerül.

 

A környezetre gyakorolt káros hatások mellett bírálták a választások manipulálására és a demokráciába vetett bizalom aláaknázására irányuló dezinformációs kampányokat, amiből sajnos itthon is látunk példát bőven.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról