Mindenki ügye

Így veri át Önt is az állam, miközben megint azzal kábítanak, hogy csökkentették az energiaárakat

| 2018. január 09. 17:01:56
A rezsicsökkentés után itt az újabb ámítás.

 

Sajnos nem elég széles körben ismert, de tény, hogy a rezsicsökkentés éve óta a nemzetközi gázárak majdnem megfeleződtek, miközben Magyarországon a lakossági fogyasztók számláján ez nem látszik. Hogy miért nem? Mert az állam zsebre teszi a pénzt. Ha úgy tetszik, lenyúlja.

 

A rezsicsökkentés évében az ipari szolgáltatók még panaszkodhattak, hogy rájuk nem vonatkoznak a kedvezmények, azonban mára már örömtáncot járhatnak, hiszen így az ő gázbeszerzésük a piaci ár mozgásától is függ, és sokkal olcsóbban jutnak hozzá a gázhoz, miközben a lakosok fizetik az indokolatlanul magas számlákat.

 

Egyes számítások szerint, ha a mostani lakossági árakban megjelenne az olcsóbb világpiaci ár, akkor a gázszámla több mint 30 százalékkal is olcsóbb lehetne.

 

Hasonló ámítást mutat be a Fidesz a napelemekre kivetett adó kapcsán, amikor nemrég bejelentették: január elsejétől megfelezik a napelemekre kirótt termékdíjat. Igen ám, de ez a díj európai mércéhez viszonyítva így is különösen magasnak számít, és csak ahhoz járul hozzá, hogy a szándékosan bonyolulttá alakított engedélyeztetési eljárással együtt akadályozza a megújuló energia térnyerését.

 

A témában Illés Zoltán (lenti képünkön), a Fidesz egykori környezetvédelmi államtitkára adott hosszabb interjút a Független Hírügynökségnek, és a politikus egyebek közt elmondta, hogy szerinte aa termékdíj a napenergia felhasználásának kifejezett akadálya. Bevezetése egyike a kormány pancser intézkedéseinek”. A korábbi politikus úgy látja: a termékdíj mostani csökkentése nem elég, minél előbb meg kellene szüntetni azt.

 

Fotó: MTI

 

Illés azt is kiemelte, hogy az ország Európai Uniós vállalása szerint a megújuló energia felhasználását folyamatosan növelni kellene. „Ez nem öncél, hisz mindenekelőtt az ország érdeke lenne a legolcsóbb energia elterjedése, felhasználását saját zsebükön érezhetnék az állampolgárok. Ma azonban bűvészkedéssel érik el a vállalt feladatot, mert megújuló energiának számít az erdő fáinak eltüzelése is. A megújuló energia vállalásunknak 90 százalékát erdőirtás, nem pedig a nap-, illetve a szélenergia felhasználása teszi ki, ami szerintem eszement öngyilkosság” – nyilatkozta a korábbi államtitkár.

 

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról