Mindenki ügye

Hamarosan nem az éjjeli lámpa, hanem a világító tormák mellett fogunk este olvasni

2018. január 07. 20:02:05
Már kísérleteznek a ragyogó növényekkel.

 

Massachusettsi szakemberek a szentjánosbogarak megvilágításáért felelős enzimek segítségével ragyogó növényeket hoztak létre – szemlézte a Tech Times cikkét az elelmiszer.hu . A portál szerint a ragyogó élőlények a későbbiekben kiválthatnák az árammal működtetett lámpákat.

 

A fejlesztés a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóihoz köthető, a szakértők „a tündöklő példányok megteremtéséhez a szentjánosbogarak „izzásáért” felelős, luciferáz nevű enzimet, illetve a luciferáz aktivitását gátló anyagok eltakarítására rendeltetett, koenzim A nevű molekulát alkalmazták”. A növényeket belehelyezték az előbbi molekulákkal telített oldalba, és erősen összepréselték azokat, a részecskéket a növényekbe a gázcserenyílásaikon keresztül passzírozták be.

Egy tíz centis vízitorma eddig csak rövid ideig tudott olyan koncentrációjú fényt kibocsátani, amely mellett akár olvasni is lehetett, de a tudósok az oldatban előforduló összetevők koncentrációjának megváltoztatásával a fényerőt és az időtartamot is növelni tudják majd.

 

 

A kutatócsoport fejlesztése a tervek szerint egy nap olyan szintre jut, hogy fenntartható beltéri világítást hozzanak létre a növények segítségével, esetleg olyan fákat, amelyek természetes utcai világítássá is válhatnak.Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról