Mindenki ügye

Hagyományos vagy modern játék karácsonyra?

SZPONZORÁLT TARTALOM [X] | 2017. november 30. 17:00:51
Mit kapjon a gyerek?

 

Karácsonyi ajándékot rengetegféle szempont alapján lehet választani, és az ajándékdömping választéka is megnehezíti a dolgunkat. Különösképp így van ez egy gyermek esetében, hiszen nem elég azt nézni, hogy mennyi jut ajándékra a tárcánkból, s hogy kisfiú vagy kislány lesz a megajándékozott, de gondolni kell az életkora által meghatározott igényeire is, valamint a gyermek vágyaira, illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy az ajándékkal tanítgatni, készségeket fejleszteni is szeretnénk, vagy pusztán a szórakozás célját szolgálja majd. És van még egy választást meghatározó opció, ugyanis a széles tárházból van lehetőség hagyományos típusú, és modern ajándékot is a fa alá tenni.

 

Klasszikusan

 

Minden családnak megvannak a saját kialakult, vagy felmenőiktől megöröklött és magukkal hozott szokásai és értékrendjei, melyeket fontosnak és irányadónak tart, ezért ünnepek alkalmával a családfők igyekeznek átadni ezeket utódaiknak. Ezeket az értékeket nem szabad veszni hagyni és a felnőtteké a felelősség, hogy milyen alapokat adnak gyermekeiknek, melyeket majd ők fognak továbbörökíteni a későbbi generációk számára.

 

Egy-egy hagyományos játék ajándékképp nem csak kedves emlékeket idézhet és értékeket vihet tovább, de megmutatható vele a gyermek számára egy kis meséléssel megtoldva, hogy szülei, nagyszülei milyen életet éltek, s a maihoz képest milyen világban nőttek fel, mik voltak számukra a játékok és a fontos, vagy szórakoztató dolgok. Ezeket a kedves történeteket egy kisgyerek általában érdekesnek találja és nagyon élvezi, miközben a családi kötelékek is erősebbé tehetők általa.

 

Ilyen ajándék lehet egy lendkerekes kisautó, melyet minden kisfiú imád, esetleg a Lego, lánykáknak pedig egy retro kivitelezésű, összeszerelhető babaház, apró berendezési tárgyakkal, de egy valaha a szülők kedvencének számított mesekönyv is betöltheti ezt a szerepet. Nagyobbaknál pedig egy élvezetes, régimódi társasjáték készlet vagy puzzle lehet ideális választás. Ám nem feltétlenül boltban vásárolható ajándék lehet az, ami klasszikusnak számít, hiszen otthon, mi magunk is elkészíthetünk valamilyen kedves, személyre szóló ajándékot.

 

Modern játékok

 

Nyilván minden jelenkori gyermek, ahogy cseperedik, vágyik előbb-utóbb a mai kínálatnak megfelelő játékra, mivel az óvodában és iskolában látja azokat a társaitól, és ő maga is szeretne hasonlót. Fiúgyermek számára egy modern kivitelezésű, távirányítós helikopter remek ajándék, digitális korunknak megfelelően pedig egy számítógéppel játszható játék bizonyulhat jó választásnak, mely témájától függően érdekelhet fiút és lányt is. Lánygyermeknek egy síró-beszélő baba vagy valós hangokat imitáló plüssállat lehet kiváló. S ami igazán a mai kornak megfelelő, „menő” ajándék a nagyobbak számára, az a Selfie Mic, ami egy okostelefonnal összeköthető, ám anélkül is működtethető, beépített kamerával és mikrofonnal rendelkező, videoklip-készítő szerkezet.

 

Egyéb lehetőségek

 

Természetesen dönthetünk úgy is, hogy mindkét fajta ajándékkal meglepjük a csemetét, hogy kapjon egy kis ízelítőt a múltból, vagy éppen a hagyományos és modern ötvözetében készült, frappáns játékra is eshet a választás.

Arra is érdemes gondolni, hogy nem csak tárgyat, de élményt is ajándékozhatunk gyermekünknek. Óvodáskortól, az életkornak megfelelően már dönthetünk különféle programok mellett is, például bábszínház vagy állatkerti belépőjegy, családi csillagászati megfigyelés, érdeklődési körnek megfelelő szakkör, lányoknak közös „shoppingolás” a mamával, fiúknak pedig egy sportesemény az apával.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról