Mindenki ügye

Fillérekbe fog kerülni a napelem

2017. június 04. 15:03:44
Hamarosan már otthon is nyomtathatunk magunknak belőle!

 

A Torontói Egyetem kutatóinak köszönhetően olyan olcsó és egyszerű lesz a napelem előállítása, mint az újságpapír-nyomtatás, írja a vg.hu. A kanadai tudósok új korszakot nyithatnak a napelemek fejlesztésében.

 

Eljárásuk lényege, hogy a napelemek alapanyagát adó perovszkit-elemeket folyékonnyá teszik, amelyet így bármely anyagra, például üvegre vagy műanyagra is rá lehet nyomtatni.

A folyékony anyag akár egy tintasugaras nyomtatóval is felvihető a felületre, így a napelem legyártása éppúgy működik, akár egy dokumentum kinyomtatása.

Mindez azt jelenti, hogy az egyszerű technológiával bármely háztartás képes lesz napelemet "gyártani", hisz a nyomtatás alig kerül pár forintba.

 

Jelenleg a kutatás még kísérleti fázisban van, ezért a perovszkit-napelemek megjelenése a kereskedelemben még várat magára, figyelmeztet a napelemek-napkollektorok.hu

 

A fejlesztés azonban annyira ígéretes, hogy szakértők szerint a perovszkit-elemek egy évtizeden belül végleg leválthatják a szilícium alapú napelemeket, hisz már majdnem olyan hatékonyak, mint a hagyományos változat, miközben a gyártása jóval kevesebbe kerül, írja a hvg.hu.

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról