Mindenki ügye

Engedjük be a napenergiát a magyar otthonokba!

2017. október 14. 11:02:34
Akárhogy is nézzük ez a jövő.

 

Greenpeace-aktivisták az elmúlt napokban Magyarországon, Szlovéniában, Bulgáriában, Romániában és Belgiumban is egy-egy óriási napot formáltak. Most zajlik ugyanis a 2030-ig szóló új uniós energiaszabályozási csomag vitája.  A budapesti Szabadság-szobornál megjelenített napszimbólummal a Greenpeace Magyarország azt üzente a magyar kormánynak: tegye itthon is könnyebben elérhetővé és olcsóbbá a napenergiát a háztartások számára. A petíciót eddig aláíró több mint 10 000 emberhez a greenpeace.hu/napenergia oldalon lehet csatlakozni.

 

fotó: PETHE Attila / SkyViewAir / Greenpeace

 

Greenpeace-aktivisták európai eseménysorozattal hívták fel a figyelmet arra: most dől el, az Európai Unió mennyire veszi komolyan a párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzéseket. Az Európai Parlamentben már hónapok óta zajlanak az egyeztetések, szavazások; az energiaminiszterek pedig idén decemberben szavaznak majd az új, 2030-ig szóló energiaszabályozási csomagról. Az aktivisták nekik üzentek: a szennyező fosszilis és a veszélyes atomenergia helyett válasszák a tiszta és biztonságos megújulókat.

 

A megújulók forradalma már világszerte zajlik, amiből Európa különböző térségei is kiveszik a részüket, Skandináviától Németországon át szomszédainkig és a Balkán-félszigetig. Romániában az energiafogyasztás negyedét már megújuló forrásokból fedezik; ugyanez a szám Horvátországban a 30%-ot közelíti, Ausztria pedig meg is haladta azt 33%-kal. Magyarország azonban a maga 14,5%-ával lemarad a megújuló energiák használatában.

 

Németországban az éves napsütéses órák száma jóval alacsonyabb, mint Magyarországon. Mégis Németországban telepítették a legnagyobb napelem-kapacitást Európában, miközben Magyarország lemaradása óriási: a napenergia aránya a villamosenergia-termelésben még a fél százalékot sem érte el 2015-ben.

 

Habár itthon 2016 végén rekordmennyiségű, 2428 engedélykérelmet nyújtottak be naperőművekre,  ezek jórészt nagybefektetőket és vállalatokat takarnak. Pedig a megújuló energiaforrások felhasználásával a magyar családok is megtermelhetnék a számukra szükséges energiát. Azonban a kezdeti befektetés, a magas áfa, az árra rakódó magas termékdíj, a hiteligénylés bonyolultsága, a hosszadalmas engedélyezés és egyéb bizonytalanságok elrettentik a lakosokat.

 

Mindezek miatt friss petícióban követeljük a kormánytól, tegye itthon is könnyebben elérhetővé és olcsóbbá a napenergiát a háztartások számára:

 

csökkentsék a napelemek és napelemes rendszerek áfáját 27%-ról a kedvezményes 5%-ra;

csökkentsék a napelemeket sújtó, indokolatlanul magas környezetvédelmi termékdíjat, és vonják vissza a háztartási erőművekre vonatkozó elosztói teljesítménydíjat;

kedvezményes hitelekkel támogassák a lakosság beruházásait;

biztosítsanak gyors, egyszerű ügyintézést, lakossági tanácsadást az energetikai beruházásokra.

 

A napelemes rendszerek az utóbbi évtizedben 75%-kal lettek olcsóbbak,  miközben hatékonyságuk is egyre javul. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint a csökkenő árak miatt lehetséges, hogy az évszázad közepére napenergiából állítjuk majd elő a legtöbb áramot a világon.  A termelőkapacitások döbbenetes ívben emelkednek: tavaly 50%-kal több napelemet telepítettek világszerte, mint 2015-ben.  A világ napenergia-kapacitása (a többi megújuló energiaforrás nélkül!) már idén túlszárnyalhatja az atomerőművekét.

 

„Magyarország sem maradhat ki a megújulók forradalmából: a magyar emberek számára is elérhetővé kell tenni a hatékony és tiszta energiaellátás eszközeit. Ráadásul a megújuló energiák hatékony magyarországi terjesztésével hazánk is komoly szerepet tudna vállalni az éghajlati válság elkerülésében. A fosszilis és nukleáris energia a múlté. Ideje, hogy itthon is felszabadítsuk végre a megújuló energiákat!” – nyilatkozta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

 

forrás: greenpeace.hu

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról