Mindenki ügye

Életveszélyes lenne a kötelező kéményellenőrzés felszámolása

2017. szeptember 29. 01:03:27
A kötelezően és rendszeresen végzett kéményellenőrzés megszüntetése közvetlenül veszélyezteti az emberek élethez és egészséges környezethez való jogát.


Életveszélyes a rendszeres, kötelező kéményellenőrzés felszámolása - közölte Bándi Gyula zöldombudsman. Belügyminisztérium törvénytervezete a családi házak tulajdonosaira bízná a kéményellenőrzést.

 

A törvényjavaslat a lakosság "adminisztrációs és időbeli terheinek" csökkentésére hivatkozva teszi választhatóvá a családi házaknál a kéményellenőrzést, ugyanakkor elismeri, hogy "ezáltal az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik" - fogalmaz a jövő nemzedékek szószólója, az alapvető jogok biztosának helyettese. Szerinte erősen kérdéses, hogy ez esetben életszerű-e a fokozott egyéni felelősségvállalás elvárása.

 

A kémények elhanyagolása a lakások levegőjében megjelenő szénmonoxid miatt közvetlen életveszélyt, a közelben lakók számára állandó egészségügyi kockázatot jelent. A felelőtlen, szakszerűtlen lakossági fűtés a levegőszennyezés legfontosabb oka, amely megelőzi az ipari és közlekedési kibocsátásokat is. Több településen a levegő minősége rosszabb, mint a nagyvárosok legforgalmasabb útjain. A téli szmog legfontosabb oka a szakszerűtlen lakossági fűtés és illegális hulladékégetés, ami rendszeres kéményellenőrzéssel visszaszorítható.


A zöldombudsman szerint mindezek miatt a kötelezően és rendszeresen végzett kéményellenőrzés megszüntetése közvetlenül veszélyezteti az emberek élethez és egészséges környezethez való jogát. A jogkövető állampolgárra hivatkozással az állam nem léphet vissza életvédelmi kötelezettségeitől. 
    

Bándi Gyula  egy kérést is megfogalmazott: "Kérjük a jogalkotót, hogy a lakossági adminisztrációs terhek könnyítése érdekében javasolt lépéseivel a lakosság egészségi állapotát, a környezet értékeinek védelmét ne tegye ki veszélynek a folyamatos kötelező ellenőrzés elhagyása révén" 

 

mti.hu alapján

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról