Mindenki ügye

A tanulmányi eredményeket is ronthatja, ha keveset mozog gyermekünk

Szonzorált tartalom | 2018. január 29. 10:59:51
A legtöbb esetben a szülőn múlik, hogy a gyereke nem is szeret sportolni

 

Európában több mint 22 millió kisgyermek küzd valamilyen mértékű súlyproblémával. Mára hazánkban élő kisgyerekek közel 20%-a van elhízva. Szomorú tény, de a gyerekek háromnegyed része csak akkor mozog, ha az iskolában testnevelés óra van. Ez azonban maximum heti 3 órát jelent, ami rettentő kevés számukra. Pedig a rendszerest testmozgást nagyon könnyen megtudjuk szerettetni a gyerekekkel, ez pedig a szülő feladata. Az a gyerek, aki egészen kicsi kora óta valamilyen rendszeres testmozgást végez, az biztosan később is szeretni fogja a sportolást. Babáknál tökéletes megoldás lehet a babaúszás kipróbálása!

 

A legtöbb esetben a szülőn múlik, hogy a gyereke nem is szeret sportolni

 

Amikor a mostani nagyszülők gyermekek voltak, a mászás, a futás, a kinti játék az életük fontos része volt. Az iskola után azonnal játszani mentek a focipályákra, játszóterekre. Manapság azonban a gyerekek 70%-a napi 9 órán át ül – írja a tacticsport.hu Sportszer oldal. Ez a passzív életmód pedig egyáltalán nem tesz jót az egészségüknek. A passzív életmódot folytató gyerekek szervezete sokkal kevesebb tápanyagot használ fel, a fölösleget pedig azonnal elkezdi raktározni. Az izzadás hiánya miatt pedig a szervezetükből a méreganyagok sem tudnak távozni. Ha a gyerekek keveset mozognak, még a csontjaik sem tudnak megfelelően fejlődni, elégtelen szilárdságuk miatt pedig sokkal gyakoribb lehet a csonttörés az ő esetükben.

 

Miért fontos a tanulásban a rendszeres mozgás?

 

A túlsúly csak az egyik következménye a mozgásszegény, egészségtelen életmódnak. Emellett azonban a gyerekek esetében különösen sokszor előfordulnak olyan lelki problémák is, melyek felnőtt korban is gondot okozhatnak náluk. Mivel a mozgás boldogsághormont termel, ennek hiányában a gyermek a napi gondokkal és akadályokkal is sokkal nehezebben tud megbirkózni. A mostani teljesítményorientált oktatási rendszernek hatalmas szerepe van abban, hogy a gyerekek kevesebbet mozognak. A mostani nagyszülőknek a délutánunk nagy része teljesen szabad volt és ezt a legtöbbször természetesen szabadban történő játékkal töltötték el. A mai gyerekeknek azonban sokkal többet kell tanulniuk délután, ezért pedig egyszerűen nincs idejük se a mozgásra. A mozgáshiány miatt pedig sokkal többet tudnak felejteni is, hiszen a rendszeres sport felfrissítené őket és megnövelné a szellemi befogadóképességüket is.

 

A sport során alakul ki a gyerekekben a kitartás is, melyet a tanulás során hasznosan tudnának hasznosítani. Kutatások eredménye mutatja, hogy még soha egy évben sem volt a gyerekeknek olyan nehézségi problémáik, mint mostanában. De a magyar gyerekek sajnos nemzetközi viszonylatban túl keveset mozognak. Sajnos a sportolás és a szabadban történő játék helyett sok gyerek manapság már a virtuális játékokat válassza. Ilyenkor nem szabad erőszakkal eltiltani ezeket a játékokat a gyerekektől, hanem inkább mutassunk például mi szülők azzal, hogy rendszeresen mozgunk és próbáljuk meg őket is ebbe belevonni. Például egy szuper családi program lehet hétvégén, hogy elmegy a család egy focipályára játszani, vagy akár tart egy rövidebb biciklitúrát a környéken. 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról