Mindenki ügye

A magyar kormány túltolta, indulhat a legkomolyabb eljárás

2017. május 20. 15:03:27
A vége a pénzcsapok elzárása és a szavazati jog felfüggesztése lehet. Ami nagy baj.


Az Európai Parlamentben - ahol ott ülnek a magyar képviselőkis - a jobboldali képviselők gy része is megszavazta a határozati javasatot.

• A képviselők szerint súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota
• A vitatott törvényeket fel kell függeszteni vagy vissza kell vonni
• Szigorúan ellenőrizni kell az uniós források elköltését
A magyar helyzet indokolttá teszi annak az eljárásnak az elindítását, amely Magyarország elleni szankciókat is eredményezhet, olvasható az EP szerdán elfogadott állásfoglalásban.
Az áprilisi plenáris vita nyomán született szövegben a képviselők úgy látják, hogy a magyarországi alapjogok helyzete alapján el kell indítani azt a hivatalos eljárást, amelyből kiderül, hogy fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata.

Az állásfoglalásban a képviselők:


• azt kérik, hogy indítsák el a 7-es cikkelyt és utasítják az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról
• felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten
• felszólítják a Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását.


Teszt az EU számára

A képviselők szerint az elmúlt néhány év magyarországi fejleményei nyomán súlyosan romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete, Magyarország pedig az EU számára olyan tesztet jelent, amelynek során bizonyíthatja, hogy képes megvédeni alapvető értékeit egy tagállammal szemben. A képviselők megismétlik az EP 2016. október 25-i állásfoglalásának következtetését, miszerint szükség van az uniós alapértékek védelmét ellátó uniós mechanizmusra.

Az állásfoglalást 393 szavazattal 221 ellenében 64 tartózkodás mellett fogadták el.

forrás: Európai Parlament

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról