Kék hírek

Ocsmány trükkel verik át a Heves megyei nyugdíjasokat – A tetteseket nem találják

Police.hu/EÜ | 2017. december 09. 17:02:56
Még mindig működik a házalós átverés.

 

Egy 80 éves hatvani férfi tett feljelentést a rendőrségen, miszerint december 2-án 8 óra körüli időben két ismeretlen nő megjelent a házánál, majd önmagukat vagyonvédelmi dolgozónak adták ki. Ezt követően a két nő elmondta a férfinak, hogy olyan riasztóberendezést hagynak ott nála, amit ha megnyom, 2-3 percen belül érkezik a segítség, legyen az támadás, vagy rosszullét. A két nő távozása után, két nappal később észlelte a hatvani férfi, hogy megtakarított pénzét eltulajdonították – áll a police.hu bejegyzésében.

 

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy mielőtt igénybe veszik a házalók szolgáltatásait, győződjenek meg a megbízhatóságukról. Kérjék el az engedélyüket, vagy a tevékenységükre jogosító okmányaikat.

 

A trükkös lopások megelőzésével kapcsolatban a rendőrség a következőket ajánlja:

 

•          Ne engedjenek be idegeneket a házukba, lakásukba, udvarra, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak is, vagy bármilyen jó üzletet kínálnak, esetleg segítséget kérnek.

 

•          Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbíznak, és ne engedjék az idegeneket szabadon mozogni a lakásban.

 

•          Otthon ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket!

 

•          Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakás ajtaját és a kaput!

 

•          Figyeljék meg a kéretlenül látogató idegeneket és írják fel gépkocsijuk rendszámát!

 

 Néhány fontos bűnmegelőzési tanács:

 

A trükkös lopás kifejezés olyan bűnelkövetési formákat takar, amikor az emberi jóhiszeműségre építve, a figyelem különféle módon történő elterelésével történik meg az értéktárgy eltulajdonítása. Az alkalmazott trükkök végtelenek, az elkövetők legtöbbször jól öltözött, megnyerő modorú emberek.

 

Az elkövetők legtöbb esetben legalább ketten vannak, hiszen míg az egyik eltereli a sértett figyelmét, a másik szabadon el tudja tulajdonítani az értékeit. Minden esetben először arra törekednek, hogy beengedjék őket a lakásba, majd, hogy az áldozatuk valamilyen módon felfedje előttük az otthon tartott készpénz rejtekhelyét. 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról