Eger ügye

Több száz hektár napelemhelyről mond le az egri önkormányzat

2018. január 10. 01:02:16
Iparterületek, háztetők helyett zöldfelületekre telepítenének napelemeket.

 

Még az előző évben tárgyalta az egri közgyűlés azt a javaslatot, hogy a közeljövőben zöldmezős (!) beruházásként napelemes rendszert építsenek ki a város határában. Sajnos a Fideszes városvezetés már megint úgy akar tetszelegni, mintha értene is a beruházáshoz és az energiapolitika környezeti hatásaihoz de ez nem sikerült.

 

Ma már a legnyilvánvalóbb dolog, hogy napelemes rendszereket, napelemparkokat, farmokat telepítenek olyan helyekre, ahol megéri és nem a környezet kárára történik. Minden kimutatás szerint nem feltétlenül a zöld, élő domboldalra kellene telepíteni a napelemeket ha helyette több száz hektárban mérhető felületeket nyújtanak a régi ipari területek vagy akár esetünkben az egri épületek. A lapostetők, a ferde tetők nemcsak a paneleken hanem az önkormányzati épületeken is ott vannak a városban, azoknak a felületeknek a ki nem használása vétek.

 

Az előterjesztést követő vitán szakmai érvek is elhangzottak de nem sikerült valódi környezettudatos döntést hozni. Komlósi Csaba önkormányzati képviselő (LMP) szerint hiába fogalmazódott meg kritika pl. a Heves Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze részéről, Eger mellett is zöld területre kapott engedélyt a tervezett napelempark. Ezek a zöldmezős beruházások azonban jelentős kiterjedésű értékes termőterület művelésből való kivonását fogják eredményezni az országban, miközben az "Erre van előre" projekt számításai szerint erre semmi szükség nincsen, hiszen a meglévő infrastruktúra (tetőfelületek, parkolók stb.) felhasználásával könnyen biztosítható volna a szükség felület.

 

 

A szakmai vélemény és kritika így hangzott:

 

A tervezett módosítási javaslatot nem támogatja. Az érintett területre és telkekre vonatkozó érvényben lévő szabályozási terv „Tájvédelem” tervlapja értelmében az érintett ingatlanok „I. minőségi osztályba tartozó borszőlőhely” és „értékes, érzékeny tájvédelmi terület” besorolásba tartoznak. A nemzetközi és hazai gyakorlat szerint napelemparkot általában mezőgazdasági művelésre nem alkalmas területekre (pl.: rekultivált szeméttároló, bánya, volt mocsár, gyenge minőségű föld, nem használt legelő, stb.) telepítenek. A tervezett napelempark az adott helyre történő telepítése megtörné a terület, táj hagyományos jellegét, torzítaná a jelenlegi arculatát. Kedvezőtlenebb földminőségi és táji adottságú területen javasolja a napelempark létesítését. Az érintett területeken a településrendezési eszközeik tervezett változásából adódó várható környezeti hatás mértékét – a környezeti elemek védelme szempontjából – jelentősnek ítéli, ezért környezeti vizsgálat lefolytatását tartja szükségesnek.  

 

Megint em sikerült. :(

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról