Eger ügye

Sztrájkoltak a tanárok, szerveződnek a diákok Egerben

2016. április 22. 12:04:00
Az Érsekkertben több olyan iskola tanulói, ahol a nap folyamán szünetelt a tanítás, a tanárok követeléseinek megvitatásával és a saját véleményük megfogalmazásával töltötték az időt.

 

A nap folyamán Egerben több intézményben tartottak sztrájkot. Információink szerint a Hunyadiban, a Dobó Gimnáziumban, a Kereskedelmi Szakképző tagintézményeiben, a Szilágyiban, Balassiban, a Tinódiban valamint a Pásztorvölgyiben is sztrájkoltak. Ezalatt az idő alatt diákok csoportja pikniket és beszélgetést rendezett az Érsekkertben.

 

A piknik eleinte 15-20 fővel zajlott le, Dobósokkal és Szilágyisokkal. A tanárokkal való szolidaritás jegyében mindenki kék szalagot kötött. Beszélgettek arról, hogyan látják a mai oktatási rendszert, és benne a tanárok, diákok helyzetét, majd elkezdték felolvasni a 12 pontos követelést.

 

Minden egyes pontot átbeszéltek, és hozzátették a saját tapasztalatainkat, illetve azt, hogy szerintük min kellene még változtatni ezen. Időközben befutott egy teljes osztály a Szilágyiból, akik a szervezők szerint már korábban jelezték csatlakozásukat, és délelőtt már rajzoltak a Szilágyi udvarára.

 

 

A 12 pont után felvetődött a hogyan tovább kérdése. Felmerült, hogy képes -e a diákság változtatni. Előkerült a márciusi ifjak, az '56-os diákok, de a 2012 őszén tüntető diákok példája is, akik kiharcolták az alacsonyabb ponthatárokat. Felmerült a Teleki Blanka Gimnázium és a Hermann Ottó Gimnázium példája, ami azt jelenti, hogy igenis óriási támogatottsága van a társadalomban a kérdésnek, csak merni kell valakinek elkezdeni, ezért példát kell mutatni.

 

 

Felmerült, hogy a tanárok nap mint nap lehetetlen körülmények ellenére is teszik a dolgukat a diákokért, így most a diákoknak is kötelessége támogatni őket, hiszen ők csak értük harcolnak. Kiállnak a tanáraink mellett, akikkel kb. annyi időt töltenek, mint a szüleinkkel, és nem csak szakmai, de morális útravalót is adnak a tarisznyájukba.

 

„Képviseljük diáktársainkat, akik egyre lehetetlenebb helyzetben vannak, és a jövőjük forog kockán. Ezért megalapítottunk egy független diákfórumot, ahova szeretettel várunk minden egri iskolából diákokat, hogy elmondják a véleményüket, és javaslatokat tegyenek a változtatásokra, amit továbbítani fogunk a Független Diákparlamentnek. Az országos eseményekhez igazodva gyűlnénk egybe mindig, és vitatnánk meg az aktuális helyzetet, illetve fejeznénk ki szolidaritásunkat a tanárok mellett. Múlt héten 5-en kezdtünk, 20-an folytattuk, ma már legalább 50-en kint voltunk. Bízunk benne, hogy terjedni fog ennek a híre, és hogy minél több iskolából csatlakoznak hozzánk diákok.” 

 

- nyilatkozott az egyik diák.

 

 

A város iskolái közül a Hunyadiban például a tanári karból pár kivételtől eltekintve mindenki sztrájkolt, a vezetőségből 2 igazgatóhelyettes is csatlakozott hozzájuk. A szülőket előzetesen megkérték, hogy ha tudják, akkor ne engedjék iskolába a gyerekeket (de akik jönnek azokra lesz felügyelet, illetve kapnak ebédet). Végül a Közel 700 gyerekből csak kb 30-an jöttek ma iskolába. Tudomásunk szerint az egri 18 tankerületből 14-ben volt ma sztrájk.

 

„A sztrájkoló tanárok sem ültek egész nap a tanáriban, kb. mindenki most próbálta behozni a lemaradást: naplóbeírás, előkészületetek az órákra, stb. Jól jönne egy ilyen nap minden hónapban, mert akkor utol tudnák érni magukat.”

 - tette hozzá egyik forrásunk.

 

 

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról