Eger ügye

Nyitrai Zsolt „helyi kiskirályként viselkedik” – Interjú az LMP-s Komlósi Csabával

| 2018. február 04. 18:02:51
Az országgyűlési választásokon induló politikus szerint a Fidesz Egerben is a totális hatalomra tört, Nyitrai Zsolt pedig igyekszik mindent a kezében tartani. Komlósi úgy látja, az ő pártja nagyon sok emberen és az országon is segítene, illetve bejelentette: vitára hívja Nyitrait és a többi ellenzéki jelöltet.

 

Egri Ügyek: Ritkán süllyed az egri közélet olyan mélyre, mint azt legutóbb az egri közgyűlésen tapasztalhattuk. Nem emlékszünk arra, hogy lehazaárulóztak volna valaha is bárkit az egri városháza díszteremében, ráadásul ezt a város fideszes alpolgármestere, Martonné Adler Ildikó tette. Magára vette?

 

Komlósi Csaba: A Fidesz és Martonné előre készültek ezekre a hozzászólásokra, előre megírták. “Vicces” volt, hogy például Stefán Zoltán úgy kezdte el az ellenzék véleményét ostorozni, hogy ellenzéki képviselő még fel sem szólalt. Hamar nyomott gombot…

Azt gondolom és ezt a közgyűlésen el is mondtam, hogy az ilyen megnyilatkozások nem személyemben engem sértenek, hanem azokat a választópolgárokat, akik szavazataikkal a képviselő-testületbe juttattak. Ez az, amit elfogadhatatlannak tartok.

 

 

EÜ: Elhangzott az ülésen a széksértés szó. Mi is ez valójában? Kicsit viccesen hangzik.

 

KCS: Eger város Alapokmánya szerint, “aki a tanácskozás méltóságát magatartásával sérti, vagy a Közgyűlés tagjait sértő kifejezésekkel illeti és sértő kifejezését azonnal vissza nem vonja, a sértettet, illetőleg a Közgyűlést meg nem követi, gyűlöletet szít, vagy botrányos viselkedésével az ülést zavarja, s e cselekménye magasabb jogszabályba nem ütközik, széksértést követ el. A széksértést a közgyűlés egyszerű szótöbbséggel állapítja meg.”

A szó maga ugyan egy kicsit középkorinak tűnik, de ez az “intézmény” arra hivatott, hogy közgyűlés megvédhesse tagjait a sértésektől, a gyűlölködő megjegyzésektől, elítélhesse az ilyen magatartást, és ezzel saját tekintélyét óvja. Azzal, hogy a Fidesz-frakció szerint lehet hazaárulózni az üléseken, ez utóbbin esett elsődlegesen csorba. Sajnos abban is biztos vagyok, ha egy ellenzéki képviselő hasonló szavait kellet volna testületileg elítélni, akkor ezt megteszi a fideszes többség. De majd alkalomadtán ki próbálom.

 

EÜ: A közéletben nem nagyon mernek kiállni egymással a választások előtt a jelöltek, legalábbis a kormánypárti jelöltek. Miért lehet ez? Ön vitázna?

 

KCS: Aki nem vitázik, az nem hibázhat, nem szenvedhet vereséget, nem mond olyasmit, amiről később kiderülhet, hogy nem kellett volna. Mivel a közvélemény-kutatások magas kormánypárti előnyt mutatnak, a Fidesz jelöltjei nem kockáztatnak. Én örömmel ülnék le, akár egy többpárti vitára is, sőt ezt tartanám igazán jónak. Tehát Nyitrai úr és a többi jelöltek ezt tekintsék felkérésnek!

 

EÜ: A helyi kormánypárti jelölt, Nyitrai Zsolt munkájáról mit mondana?

 

KCS: Ha jól láttam, Nyitrai Zsolt puszta kézzel szokta fenyegetni a határaink felé tartó menekülteket, iskolai WC-k átadásánál fényképezkedik és szintén a fotósok jelenlétében szeret kolbászt tölteni...

Komolyabbra fordítva a szót, azt látom, hogy amolyan helyi kiskirályként viselkedik, igyekszik a fejlesztési forrásokon és a pozíciókba ültetett emberein keresztül kezében tartani a választókerületet, és tulajdonképpen a megyét is. Ugyanakkor gondosan próbál ügyelni arra is, hogy konkrét problémás ügyekben a neve nehogy előkerüljön, pedig tudjuk, hogy igazából ő áll számos döntés mögött.

 

EÜ: Nézzünk a másik irányokba is! Az MSZP feladta a város, a Jobbik épp megszabadult a kellemetlenkedőktől, de ezzel lenullázta magát Egerben. Milyen üzenet ez?

 

KCS: Nem nagyon szeretnék más pártok belügyeivel foglalkozni, de számomra érthetetlen, ami történik. Az a probléma, hogy ezzel az ellenzéki szavazók egy részét elriasztják a választásokon való részvételtől, az alacsony részvétel pedig a Fidesznek kedvez. Mindenkinek, aki változást szeretne, el kell mennie szavazni!

 

 

EÜ: Melyik az a három legfontosabb üzenet vagy programpont, amivel megszólítaná az egrieket illetve a választókörzetét?

 

KCS: Az LMP programja számos olyan elemet tartalmaz, amelyek megvalósulásuk esetén az egri polgárok életét is kedvező irányba befolyásolnák. Ilyen egyebek közt az adórendszer átalakítása, amelynek következtében a – ha csak egy valamit kellene kiemelni – a minimálbéren foglalkoztatottakat nem terhelné adó. Fontos lenne egy bérlakás program elindítása, ami a jelenleg itt élő és lakásra váró polgárok gondjain is enyhítene, de az ideköltözni és itt letelepedni kívánóknak is lehetőséget jelentene. Szeretnénk megteremteni annak jogi alapjait is, hogy az önkormányzat újra működtethesse iskoláit, hogy a helyi társadalom kezébe vehesse sorsát, jövőjét.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról