Eger ügye

Hogyan jutottak tízmilliók az M25-ös építéséből az egri fideszes képviselőnek? – Választ vár az LMP

| 2018. március 11. 18:02:58
Komlósi Csaba szerint Orosz Lászlónéékkal feltűnően nagyvonalú volt a magyar állam, amikor megvásárolta a földjeiket.

 

Szerdai cikkünkben írtunk le részletesen egy elképesztő egri sztorit a Fidesz háza tájáról, amelyre csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón reagált Komlósi Csaba egri önkormányzati képviselő, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje, aki közölte, több kérdésben is választ vár az érintettektől.

 

Mielőtt részleteznénk Komlósi észrevételeit, röviden összefoglaljuk, miről is van szó. A Fidesz hosszú hónapokon lovagolt a témán és ekézte a Jobbikot, mert Mirkóczki Ádám egyszer egy sajtótájékoztatón utalt rá, hogy az Egert az M3-as autópályával összekötő út egy részének tudnának egy olyan nyomvonalat is, amely talán olcsóbbá tenné a beruházást. Tulajdonképpen a Jobbik kijelentése nem zavart volna nagy vizet, hiszen az M25-öst már építik, a nyomvonalat kijelölték, és az állam nyilván nem fogja a fejét vakargatni egy ellenzéki párt ilyesfajta javaslatán.

 

Valójában egy egri fideszes és férje járt jól

 

Az egri Fidesz ezek után sajtóhadjáratot indított, többször tartottak tájékoztatót a témában, ezeknek a fő mondanivalója az volt, hogy szerintük a nyomvonalat kísérő földek kisajátításából kéne jó sok zsé a Jobbiknak, ezért szeretnék, hogy változzon az út elvezetése. Csak hát az igazság az, hogy portálunk kiderítette: éppen egy egri fideszes képviselő szedte meg magát abból, hogy az állam a nyomvonal miatt megvásárolta az ő földjeinek egy-egy részét, amelyeken keresztül halad az M25-ös. Orosz Lászlóné egri fideszes önkormányzati képviselő és férje két földrészletért is kapott pénzt az államtól, összesen közel 22 millió forintot. A képviselő egy egri és egy andornaktályai földrészletét is kisajátította az állam. Mutatjuk térképen, hogy hol vannak az érintett földrészletek és a nyomvonal – a sárgával jelölt rész a két földterület, a pirossal a nyomvonalat rajzoltuk be:

 

 

Orosz Ibolya és férje 2017-ben két olyan földrészletért kapott pénzt, amelynek ketten együtt ötvenszázalékos tulajdonosai voltak. Egy 2 hektár 7961 négyzetméteres területért összesen 17 millió 458 ezer forintot. A másik földrészlet 1 hektár és 5505 négyzetméter, ezért járt Orosz Ibolyáéknak pontosan 3 millió 835 ezer forint, összesen majdnem 22 millió forint. A 2,7961 ha-os földrészletben nem csak az Orosz házaspár, hanem egy másik házaspár is kapott kártalanítást nagyjából hasonló összeggel, vagyis annak a földrészletnek a hektáronkénti kártalanítási összege majdnem 13 millió forint!

 

Megnéztük az egyik legismertebb árkalkulátort (ide kattintva bárki ellenőrizheti az összegeket), amit az egyik bank készített. Ez alapján az andornaktályai és az egri külterületi ingatlanok hektáronként megközelítőleg 1 millió forintba kerülnek mostanság. Ehhez képest az egri fideszes képviselő és tulajdonostársai különösen jól jártak az állam nagyvonalúságának köszönhetően.

 

Miért lett annyi?

 

Komlósi Csaba a sajtótájékoztatón – miután bejelentette, hogy leadták az indulásához szükséges aláírásokat, és a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba is vette őt – felidézte portálunk fentebb röviden bemutatott információit, majd közölte: kíváncsi lenne arra, hogy Orosz Lászlóné és férje földrészleteit miért az átlagárnál magasabb összegért vette meg a magyar állam. Hangsúlyozta: a fideszes önkormányzati képviselőtől, akár Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőtől, vagy az állami szervektől is várja erre a felvetésére a választ. A politikus azt is kiemelte, hogy a két, egymás mellett lévő földterület kisajátítása során hogyan történhetett meg az, hogy az egyik esetében sokkal magasabb volt a hektáronkénti kártalanítás összege, holott hasonló jellegű ingatlanokról van szó.

 

Komlósi Csaba sajtótájékoztatója lentebb teljes egészében megtekinthető:

 

 

Az egri Fidesz vezetőinek elment az eszük, vagy csak elképesztően pofátlanok

Betámadták a Jobbikot, hogy Mirkóczkiék az M25-ös nyomvonalát csak azért módosítanák, mert így ők egy rakás pénzt tehetnének zsebre majd a kisajátításokkal. De kiderítettük, hogy pont az egyik fideszes képviselő és a férje kapott közel 22 millió forintot az államtól, hogy az ő földjeiken menjen keresztül az Egert az M3-as autópályával összekötő út.

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról