Eger ügye

Körbebrunyáltuk a várost – Itt az egri nyilvános wc-k tesztje!

| 2017. július 16. 20:02:34
Megnéztük, mi a helyzet nyilvános wc fronton, meg a nem nyilvánoson is.

 

Kínzó kérdés, mindenki találkozott már vele. Főleg a helyben ismeretlenek, a vendégek és a turisták, hogy akkor most vajon hova szaladjunk, amikor ránk tör a mehetnék.

 

Tizenegy ismertebb és kevésbé ismert nyilvános vagy éppenséggel használt toalettet mutatunk be a saját értékelésünk szerint. Szeretnénk felhívni majd szükséget érző olvasóink figyelmét arra, hogy az első bemutatónk a férfi szakaszokat tekinti át, de már megtörtént a felkérés, hogy egy alaposabb – nyáron talán elfogadható – hűvös sörözés után hölgy segítőkkel is kipróbáljuk a város wc jellegű intézményeit.

 

Módszertanunk a nagyobb mennyiségű vizen, jegeskávén, hosszúlépésen és mintegy 1000 forint költőpénzen alapult, mivel nagyrészt délelőtt jártuk be a várost a harminc fokban. A hölgy szakaszban várható költségnövekedés. Vizsgált szempontjaink pedig a következők voltak: 

 

nyitvatartási idő, díjfizetés, tisztaság, szag, wc papír, kéztörlő, szárító, szappan vagy folyadék tisztítószer, pelenkázó, akadálymentesítés.

 

Íme akkor a bejárt és használt helyek felsorolása:

 

1. Végvári Vitézek tere (Gerl Mátyás utca)

 

Jó sok idő eltelt, mire a város ki tudta izzadni magából ezt a nyilvános wc-t. A belvárosi rehabilitáció mellé, a pataki kerékpárút megépítésével elbontott közvécé helyett jól jött és igazán hiánypótló lett az új wc. Megközelítése két irányból is lehetséges, bár a Dobó térről erős lejtőn területen és pár fogyasztó vendégen keresztül juthatunk el a megkönnyebbülésig.

 

nyitvatartási idő: minden nap, 8.00 - 20.00

díjfizetés: van, 150 ft/ alkalom, bár a nyugtaadási kötelezettségre jó lesz odafigyelni

tisztaság: jó, folyamatosan takarítva

wc papír: van

törlő papír: nincs

szárító: van és működik

szappan: folyadék

szag: nem lehet kellemesnek mondani de cseppet sem büdös, nem fertőtlenítőszag

pelenkázó: van

akadálymentesített: igen

 

 

Megjegyzésünk: remek hely, mármint funkciójához képest, hiánypótló, azonban nem világos, hogy nagyobb belvárosi rendezvények idején – főleg ha azok sokáig tartanak – képes-e ellátni feladatát zavartalanul, illetve lehetséges-e hosszabbított nyitvatartással működtetni. 150 forintért jó ár-érték arányt kapunk, több ilyen színvonalú létesítményre lenne szükség! Mindjárt kiderül, hogy miért.

 

2. Érsekkerti nyilvános wc 

 

A szenzációs ötös második tagja (ja az ötös az előbbi közvécé, ami a Centrum áruház mögött elbontottat helyettesíti; az érsekkerti; a Szépasszony-völgyben álló közvécé, valamint a Lyceum mögötti wc, illetve a Bródy utca elején található szakintézmény). Szóval, az erős kezdést erős zuhanás követte. Nem vártunk mennyei benyomásokra, bár nem is a legrosszabbat kaptuk. Ebben mondjuk sokat segített a fa szerkezetű, ám annál jobban szellőző tetőzet.

 

nyitvatartási idő: minden nap,  0 - 24.00

díjfizetés: nincs

tisztaság: maradjunk annyiban, hogy nem volt szétszarva a budi

wc papír: nincs

törlő papír: nincs

szárító: nincs

szappan: nincs

szag: hála a folyamatos szellőzésnek, csak átmeneti a büdös

pelenkázó: nincs

akadálymentesített: nehézkes

 

 

 

3. Bródy Sándor utcai illemhely

 

Lakossági bejelentés és munkatársaink elhivatottsága miatt is meglátogattuk az intézményt. A maga módján egy felejthetetlen élmény volt. Noha a város egyik legforgalmasabb és legfrekventáltabb helyeinek egyikén található ez a wc, mégis joggal nevezhetjük egy kezelt állapotú budinak. Noha arra számítottunk, mégsem kaptunk annyira rosszat az orrunkba, bár a piszoár nélküli falravizelés legutóbb Bulgáriában történt meg velünk, de hát na! A szükség nagy úr!

 

nyitvatartási idő: hétköznapokon, 8.00 - 18.00 között

díjfizetés: 150 ft

tisztaság: lepukkant a klotyó építménye, nem igazán bizalomgerjesztő, ám nem mocskos

wc papír: van

törlő papír: nincs

szárító: van, de nem működik

szappan: folyadék

szag: rosszabbra számítottunk, de kezelhető

pelenkázó: nincs

akadálymentesített: felejtsd el

 

 

Régi megfigyeléseken alapszik az a megállapítás, hogy sokan a Szantofer Étterem wc-jét használják inkább. Két óra üzemidő után az étterem kilenc számjegyes kódzárját meghekkelte a nagy számú igénybe vevő. Mondják, komolyabb árbevételt is szerezhetne az étterem, ha piacosítaná ezt a lehetőségét.

 

4. Szépasszony-völgy

 

Ez a közvécé is hiánypótló, mindazonáltal egy komolyabb rendezvény esetében kérdőjeles, hogy elérhető-e. Ja, várjunk csak... A nagyobb rendezvények esetében teljesen mindegy a fekvése a wc-nek, ugyanis a kinti parkolóban található az amúgy jól felszerelt intézmény. Aki bulizni akar, az keressen wc-t a pincéknél vagy a Máraiban.

 

nyitvatartási idő: 

díjfizetés: 150 ft

tisztaság: kimondottan jó

wc papír: van

törlő papír: nincs

szárító: van

szappan: folyadék

szag: semlegestől a semmiig bezárólag

pelenkázó: van

akadálymentesített: igen

 

5. Bajcsy-Zsilinszky utca (a Líceum mögött)

 

Ugye a metrólejárat. Pár éve eltört valami vízvezeték benne, folyamatosan dőlt a víz, ami aztán megfagyott, aztán szétrohadt, majd az egész használhatatlan volt. Egyetlen normális döntés a bezárása lehetett, bár ezzel a zöld műgyep szőnyeggel kicsit olyan minigolf pályára emlékeztet a hely. Ha belegondolunk, akkor ugye nem fizetünk, de nem is kapunk érte semmit.

 

nyitvatartási idő: nincs

díjfizetés: nincs

tisztaság: nincs

wc papír: nincs

törlő papír: nincs

szárító: nincs

szappan: nincs

szag: nincs

pelenkázó: végülis

akadálymentesített: bizonyos értelemben igen

 

 

Nos eddig azokat a közvécéket vettük számba amelyek az önkormányzathoz tartoznak valmilyen módon. Láthatjuk, hogy vegyes a kép: ahol fizetős, ott van valamiféle minőség is, ahol nem kell fizetni, ott komoly problémákkal állunk szemben. De most akkor következzenek a tömegközlekedéshez szorosan kapcsolódó illemhelyek, a vasútállomás és a buszpályaudvar vécéi!

 

 

6. Vasútállomás

 

Már előre nagy kajánsággal közelítettük meg a wc-t gondolván, hogy úgyis zárva lesz. Erre nyitva volt, pedig múltkor nem volt. Kiderült, hogy némi rugalmassággal kezelik a nyitvatartási időt, kb. ahogy az utolsó komolyabb utaslétszámot felmutató szerelvény begördül, úgy a képzeletbeli redőny legördül a vasútállomás wc-jének oldalán. Ami fontos, hogy lehetne rosszabb is az első ilyetén benyomása a városunkba érkezőknek. Legfeljebb csukott ajtóval találkozhatnak. És kevés budi mondhatja el magáról, hogy vörös bársonyfotel van a piszoárok mellett.

 

nyitvatartási idő: minden nap, 8.30 -tól vonatfüggő zárással

díjfizetés: 150 ft

tisztaság: kicsit szakadtak a körülmények, de gondozott, a vörös székbe nem ülnénk bele

wc papír: nincs, de kérhető

törlő papír: nincs

szárító: van

szappan: szappan (!!!)

szag: tűrhető

pelenkázó: nincs

akadálymentesített: felejtsd el

 

 

7. Buszpályaudvar

 

A kellemes meglepetés, persze nem tökéletes a hely, de ha belegondolunk, hogy mégiscsak a város egyik - talán a -legforgalmasabb helyéről van szó, akkor tényleg meglepő körülmények fogadnak!

 

nyitvatartási idő: 5.00 - 22.00

díjfizetés: 100 ft

tisztaság: van

wc papír: van

törlő papír: van

szárító: van, de nem működik

szappan: folyékony

szag: semmi

pelenkázó: nincs

akadálymentesített: nem igazán

 

 

Vész esetén használható illemhelyek Egerben. Ilyen esetek is előfordulnak, szóval nem árt, ha tudjuk, hogy melyik budikat használhatjuk még, igaz ez a szint már odafigyelést, esetleg komolyabb kitérőt vagy éppenséggel egyéb szolgáltatás igénybe vételét jelenti.

 

8. Agria Park

 

Az aduász. Gyakorlatilag a város egyik központja, a fogyasztás temploma, ahol oda kell figyelni a jóléti társadalom igényeire – no meg az éttermekre. A pláza több illemhellyel is rendelkezik, és majdnem minden szempontból vezető az egri wc-világban. Egyetlen nagy hátránya – legalábbis a dolgukat végezni akarók szempontjából –, hogy elég távol van a város eseményeitől, látnivalóitól, bár a saját embertömegével is meg kell küzdenie. Tegyük hozzá elég jól megküzd.

 

nyitvatartási idő: az általános nyitvatartást követi, de a moziét mindenképpen

díjfizetés: nincs

tisztaság: van

wc papír: van

törlő papír: nincs

szárító: van

szappan: folyékony

szag: átütően illatosított

pelenkázó: van

akadálymentesített: igen

 

9. Polgármesteri hivatal

 

Na ez egy érdekes helyzetben lévő illemhely, ugyanis amíg  tartott az akadálymentesített wc kérdés, és a belvárosi rehabilitációs munka (meg még utána is), sokáig a polgármesteri hivatal földszinti wc-je volt hivatott kiszolgálni a szükségét érzőket. Mivel mi még úgy tudtuk, hogy az illemhely használható, így megpróbáltuk, de falakba ütköztünk, mondván a tér túloldalán ott a közvécé (lásd 1. pont.). Mondjuk így érthető.

 

Jelen esetben az értékeléstől eltekintünk.

 

10. Meki

 

A Széchenyi utca legnagyobb problémamegoldó helyisége. Persze még nagyobb problémákkal kerülhetsz szembe, ha mondjuk egy vasad sincs, és nem tudsz venni egy sajtburgert. A Meki wc-je csak kóddal nyitható, amit viszont a vásárlásod után kapott nyugtán találsz (persze városi legendák szólnak besurranó vécézőkről, de ki hiszi el ezeket a legendákat?) Részeg fiatalok és turistahadak legyőzése lehet csak probléma feltéve, ha érzékeled a problémát és mondjuk te sem lennél ittas.

 

nyitvatartási idő: követi a Meki nyitvatartását, de azért feltűnő leszel az éj közepén, egyedül

díjfizetés: vegyél valamit, aztán szabad az út

tisztaság: van

wc papír: van

törlő papír: nincs

szárító: van

szappan: folyékony

szag: kellemes

pelenkázó: nincs

akadálymentesített: nem

 

11. Piaccsarnok

 

A titkos favorit. Mert hogy kevesen ismerik, a belvárosban található és jól használható állapotban van a wc. Az alapellátáson kívül másra nem alkalmas, legnagyobb előnye, hogy van.

 

nyitvatartási idő: követi a piac nyitvatartását,  6 körül már nyit és kb. 17.00-ig látogatható

díjfizetés: 140 ft

tisztaság: rendben van

wc papír: van

törlő papír: nincs

szárító: van

szappan: folyékony

szag: semleges

pelenkázó: nincs van

akadálymentesített: nem

 

 

Áttekintve a felhozatalt – mi az hogy áttekintve, kipróbálva! –, három megállapításunk lenne. Az egyik, hogy rosszabbra számítottunk, legalábbis a tisztaság szempontjából. Persze legalább egy csomag papírzsepi legyen nálunk, ha baj van, de legalább vannak ilyen helyek. A második megállapításunk, hogy jó lenne több közvécé legalább alaptisztálkodási lehetőséggel. A harmadik megállapításunk pedig az, hogy az akadálymentesítés terén jócskán alul teljesít a város úgy en bloc.

 

Itt pedig egy térkép a helyekről:

 

 

Szóval van még hova fejlődni, de nem kell annyira a mélyről kezdeni.

 

Hamarosan jönnek a lányok!

 

 

Te követed már az Egri Ügyeket a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról