Eger ügye

Elbukott a város pályázata, nem lesz Eger Európa kulturális fővárosa

MTI/EÜ | 2018. március 14. 08:01:28
Nagy várakozás után Eger pályázata nem jutott tovább.

 

Az Európai Bizottság (EB) szakértői a napokban Budapesten ültek össze, hogy kiválasszák a hét magyarországi pályázó - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - közül azt a hármat, amelyet a pályázat szűkített listájára javasolnak - közölte csütörtökön Budapesten Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

 

Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott verseny magyarországi előválogatásán. Az erről szóló ajánlást a versenyben részt vevő hét magyar város pályázatát elbíráló független szakértői testület fogalmazta meg háromnapos budapesti munkaértekezletének végén.

A 2017 februárjában meghirdetett magyarországi pályázati felhívásra eredetileg hét város jelentkezett: Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém. A benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, 12 tagú testület tekintette át. A szakértők közül tízet az Európai Unió intézményei és szervei, kettőt pedig az illetékes magyar hatóságok jelöltek a testületbe.

A kezdeményezés történetében 2023 lesz a második év, amikor Magyarország adja Európa Kulturális Fővárosát. Erre első alkalommal 2010-ben került sor - akkor Pécs nyerte el a címet.

 

Az egri önkormányzat csütörtök délután közleményben kommentálta a fejleményeket, ebben egyebek közt leírják: "Köszönetet mondunk mindazoknak a szervezeteknek, civil közösségeknek, egri művészeknek, alkotóknak, egyházi vezetőknek, akik bekapcsolódtak a stratégia és az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunk megalkotásába és javaslataikkal, látásmódjukkal, észrevételeikkel gazdagították ezt a közös munkát.

Köszönetet mondunk stratégiai partnereinknek, az Eszterházy Károly Egyetemnek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak, valamint az Eger térségében található, természeti kincsekben, kulturális értékekben gazdag településeknek. Közös erővel elindítottunk egy előremutató folyamatot, melynek során számos kiváló ötlet került be a köztudatba és a városfejlesztési, közösségépítési és közönségnevelési céljaink közé. Mindez hosszú távon meghatározza majd Eger kulturális életét, s így - hitünk szerint – újabb lendületet ad városunknak, növelve Eger vonzerejét és megtartó erejét is".

 

A közlemény kiemeli, hogy a városvezetés szerint "talán kevésbé sikerült az európai szakértő zsűri figyelmét ráirányítani azokra a pályázatunk fókuszában álló, innovatív, megújító törekvésekre, melyeket a filmművészet, az előadó- és képzőművészet különböző területein célul tűztünk ki magunk elé. Majd megjegyzik: "Mindazonáltal biztosak vagyunk abban, hogy a sok befektetett munka nem volt hiábavaló: olyan értékek jöttek létre és olyan célokat fogalmaztunk meg a résztvevő szakemberekkel és partnereinkkel együtt, melyekre hosszú távon építhetünk. A pályázatunkban megfogalmazott stratégiai célokat szeretnénk megvalósítani".

 

"Gratulálunk és jó munkát kívánunk a második pályázati körben a továbbjutott városoknak: Debrecennek, Győrnek és Veszprémnek" - zárul a közlemény.

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról