Eger ügye

Egri Tesco-botrány: megszólalt egy ott dolgozó, aki szerint a sztrájkolók szívatták a diákmunkásokat

| 2017. október 10. 19:03:17
Az Egri Ügyek beszélt egy szemtanúval, aki segített tisztábban látni a történteket.

 

A hétvégi országos Tesco-sztrájk egyik legpikánsabb sztorija volt az az egri történet, amelyet szinte minden nagyobb országos portál feldolgozott. A pontos részleteket már minden bizonnyal sosem fogjuk megismerni, de a nekünk nyilatkozó, szombaton is dolgozó diákmunkás segítségével talán egy kicsit sikerül tisztábban látni.

 

A kormánypárti Magyar Idők azt közölte szombaton, hogy információik szerint Egerben a sztrájk miatt az áruházvezető munkára kényszerítette a diákokat, akik emiatt sírva dolgoztak. A nekik nyilatkozó egyik munkás ezt mondta: „Tegnap óta sztrájkolunk, pénteken a munkavállalók egy emberként álltak fel, akikhez az üzletben foglalkoztatott diákmunkások is csatlakoztak, szolidaritásból beleálltak volna a tiltakozásba. Azonban, amikor a diákok távozni készültek, megállította őket az áruház vezetője, aki azt mondta: megtehetik, hogy sztrájkra lépnek a dolgozókkal együtt, azonban ha ez megtörténik, arra számíthatnak, hogy nem, hogy az egri Tescoban, hanem többé sehol nem kapnak megbízást diákmunkásként. Erről hangfelvétel készült, és több szem- és fültanú van az esetre. Arra is vannak tanúk, illetve az áruház belső kamerás felvételein is látható, hogy édességcsomaggal vesztegették meg az egyik diáklányt.”

 

A dolgozók azt állítják, szándékosan rágalmazzák őket sztrájkkezdeményezés miatt, mert időközben a Tesco azt közölte: nem az áruház vezetője, hanem a sztrájkoló munkatársak helyezték a diákmunkásokat nyomás alá. Azt az erről szóló cikkünkben is írtuk: „Hogy ki kényszerítette a diákokat, egyelőre a fentiek szerint nem világos, de az mindenképp fontos lenne, hogy ne ők szívják meg a munkavállalók és a cég közötti feszültséget”. Sajnos úgy fest, ők szívták meg, legalábbis ők is.

 

 

Egy, a sztrájk miatti káosz idején az egri Tescoban dolgozó, névtelenséget kérő diák elmesélte portálunknak, hogy ő mit is látott aznap.  „Szombat reggel mindenki tisztában volt vele, hogy 10 órától káosz lesz. Sok diák kétségbe volt esve, hogy melyik "oldalt" válassza, vagyis a sztrájkoló dolgozókat vagy a közvetett munkaadót. Elérkezett a 10 óra, a kasszáknál minden lámpa kialudt, kivéve egy. Kettő diák döntött úgy, hogy marad, a másik az önkiszolgálóban segédkezett” – emlékezett vissza a diákszövetkezet által a Tescoba közvetített fiatal dolgozó.

 

Amint a dolgozók meglátták, hogy egy lámpa égve maradt, néhányan odamentek, és a vásárlók előtt szidták a diákot, hogy mit gondol, hogy ő meg egyedüliként itt akar maradni. A diák ezt nagyon sértőnek gondolta, ezért lezárta ő is a kasszáját. Itt tört el nála a mécses.

 

„Odajött az önkiszolgálóhoz és mondta, hogy elmegy, mert ezt ő nem bírja, ekkor jött oda az áruházvezető is megkérdezni, mi a baj. A diák elmagyarázta, hogy a vásárlók előtt sértegették, ezért sírt, majd kapott egy zsebkendőt, és az áruházvezető a maradék kettő diáknak mondta, hogy mivel nem tescos dolgozók, csak a szövetkezet által vannak itt, ezért rájuk nem vonatkozna a sztrájk. Szolidaritást mutathatunk, de a sztrájk nem vonatkozik ránk. Mondta, hogy nyugodtan üljünk vissza a kasszáinkba, ha pedig úgy érezzük, hogy nem bírjuk, akkor menjünk. Eközben 4 diák is visszajött és kinyitotta kasszáját, hogy mi okból, nem tudom. Nem sokkal 12 óra után minden diák hazament, kivéve egy. Ő 4-ig a kasszában, aztán az önkiszolgálóban segédkezett.”

 

"Az áruházvezető egy kis ajándékkosárral szeretett volna mélyen elnézést kérni munkatársai nevében is attól a diáktól, akinél eltört a mécses, és megköszönte munkáját, hogy még így is maradt. Az, hogy kosárral való fenyegetés volt, nem igaz! Egy kis kosárral jelent meg, az is ilyen formában, ahogy előbb említettem" – mesélte az Egri Ügyeknek a szemtanú.

 

Botrány az egri Tescoban: kényszeríthették a diákmunkásokat, akik sírva dolgoztak

A sztrájk miatt teljes volt a fejetlenség. A szerencsétlen diákmunkásokon csattant az ostor. Furcsa közlemény jelent meg szombaton a Tesco magyar honlapján, amelyben azt írják, hogy az áruházlánc sajtóosztályához eljutott információk alapján a vállalat vizsgálja, hogy szándékos, szervezett formában történő félelemkeltés zajlik-e az áruházlánc egységeiben.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról