Eger ügye

Aláírások tömegét hamisították meg Egerben a kamupártok

Kondor András | 2018. március 22. 07:01:09
A Jobbik és az LMP emelt szót a visszaélések ellen, de vajon lesz-e következménye a nyilvánvaló csalásnak?

 

Jó eséllyel mindenki hallott már a Fidesz-KDNP-ről, a Demokratikus Koalícióról, a Jobbikról vagy a Lehet Más a Politikáról. Talán nem véletlenül, hisz ezek a pártok parlamenti képviselettel rendelkeznek, mérhető – hozzáállástól függően – tevékenységük is létezik. Sokan biztos a Momentumról, a Kétfarkú Kutyapártról vagy független jelöltekről is tudnak, főleg helyben, de komolyabb összegekben fogadnánk, hogy sok jelöltről, illetve jelölőszervezetről senki nem tud semmit. SEM, OP, IRÁNYTŰ, HAZA MINDENKIÉ, EMMO, TENNI AKARÁS MOZGALOM, KÖSSZ – csupa-csupa ismeretlen, gyanúsan a választás környékén aktivizálódó pártocska neve látható a Nemzeti Választási Iroda honlapján, ezek az egri választókerületben is indulnak. Elmondható, ami országos szinten is igaz, hogy ott  tobzódnak az ismeretlen pártok, ahol a Fidesz szempontjából kétséges a választás kimenetele, a körzet úgymond billegő.  Információink szerint egyébként a választási bizottság Egerben hét főből áll, amiből négyen pártdelegáltak.

 

Az egri választókerületben negyven jelölt, illetve jelölőszervezet igényelt ajánlóíveket. Ez igen magas szám, még akkor is, ha várhatóan többet is töröl az egri választókerületi választási bizottság. A kimutatások szerint a negyven indulóból öt lépett vissza, tizenegy jelölt pedig nem tudta összegyűjteni a szükséges ajánlásokat. Jogerősen tizennégy jelöltet vett nyilvántartásba a bizottság, a maradék tíz jelölt nyilvántartásba vétele még nem jogerős.

 

Fotók forrása: tveger.hu

 

Hétfőn Egerben a Jobbik és az LMP országgyűlési képviselőjelöltjei és választási bizottsági tagjai közös sajtótájékoztatót tartottak a kamupártok ügyében. A biznisz-, vagy kamupárt kifejezés a fentebb említett pártokra egyértelműen használható Csarnó Ákos szerint, akit az LMP delegált a bizottságba  (Csarnó Ákos az Egri Ügyek tulajdonosa és főszerkesztője). Ő két pártot is talált a negyven induló között, amelyik biztosan visszaélt a választási eljárási törvényben írtakkal. Noha a bizottságnak korlátozott hatásköre van eljárni, Csarnó több fellebbezést is benyújtott és így tett a Jobbik is a kamupártok ügyében, ugyanis egyértelműen látható volt

 

legalább kilenc párt esetében, hogy az ajánlásokon szereplő aláírásokat nem a választópolgárok adták, hanem utólag hamisították oda.

 

Több esetben az ajánlóíveket tételesen lemásolták, olykor rafináltabb módon cserélgették az íveket, de láthatóan különböznek az ugyanattól a személytől származó aláírások. Vagyis az ajánlások gyűjtése során ezek a pártok megsértették a törvényben foglaltakat: a választási eljárásban való önkéntes részvételre, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket, ráadásul az ajánlóívet az ajánló választópolgárok nem saját kezűleg írták alá.

 

Jelenleg a Nemzeti Választási Bizottság előtt fekszik több fellebbezés, pontosan tizenhárom. A Jobbik színeiben induló Mirkóczki Ádám megerősítette, hogy ők is több, hasonló módszerekkel dolgozó pártot találtak vizsgálódásaik során. A sajtótájékoztatón kitért arra is: amennyiben úgy alakul, akkor az újpesti esethez hasonlóan az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet választási megfigyelőit elhívja Egerbe, hogy vizsgálják át a kamupártok ajánlásait. Ha pedig szükséges, akkor a feljelentést is megfogalmazzák a rendőrségen. Szerinte a Nemzeti Választási Bizottság a Fidesz érdekeinek megfelelően járt el, mivel nem tett feljelentést a nyomozó hatóságnál.

 

 

Komlósi Csaba, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott, hogy szerinte a Fidesznek minden pénzt, közpénzt megér, hogy ezek a pártok elinduljanak, és elvigyenek néhány száz ellenzéki szavazatot, főleg olyan helyeken, ahol szoros küzdelem várható a kormánypárti és valamely ellenzéki jelölt között.

 

Ezek a bizniszpártok láthatóan nem tartanak attól, hogy a vonatkozó szabályok szerint vissza kell fizetniük a kampánytámogatást. Pedig igen jelentős összegről van szó!  Csak a listaállítással majdnem 1,7 milliárd forintra tesznek szert, ha pedig az egyéni jelöltjeiket is hozzávesszük, nagyjából 2,5 milliárd forint landol náluk.

 

Portálunk a taktikaiszavazas.hu oldalon található kimutatások, kutatások alapján arraa következtetésre jutott, hogy az egri körzet mindenképpen billegőnek tűnik, és az ellenzéknek a kormánypropagandát toló helyi hírharsonák értesüléseinél sokkal jobb esélyei lehetnek a kormánypárti jelölttel szemben.

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról