Eger ügye

Eger helyzete riasztó számokban

2018. január 16. 13:02:42
Biztató, hogy van hova fejlődnünk. A többi nagyváros jelentős része előttünk halad.

 

Remek összehasonlítás készült a megyei jogú városokról, azonban nagy örömre ok kevés akad városunkat illetően.

Pár nappal ezelőtt a felméréstől teljesen függetlenül írtunk arról, hogy fogy Eger lakossága. Az index.hu megvizsgálta Budapest és több nagyváros így Eger mutatóját egymáshoz viszonyítva. Nemcsak a mi írásunkat erősítette meg a vizsgálat, hanem azt a szomorú tényt is, hogy több fronton is el-elmaradozik Eger a többiekhez képest.

 

 

 

A mutatók megközelítőleg jelzik, hogy mi történik egy várossal, hogy mi a változások iránya, vonzó-e vagy taszító a település. Hogyan alakul a népessége, mekkora az odavándorlás, vagyis hányan költöznek oda, illetve mennyire öregszik a népesség. Hogy mi a helyzet a lakások és óvodai férőhelyek számával, a közbiztonsággal. Hogy anyagilag hogyan alakul a város és az ott lakók helyzete. Az autók száma és internetellátottság a fejlettséget mutathatja, míg az álláskeresők száma, a helyi adóbevételek alakulása és vállalkozások száma a gazdasági helyzetet tükrözheti jól – áll az összegzésben.

 

 

A grafikonokról mindenki eldöntheti, hogy milyen a helyzet, azonban városfüggetlen folyamatok is látszódnak. Mindegyik település vészesen öregszik, 2010–11 között nagy lakásépítési láz volt, 2006–7 között vándoroltak (költöztek) leginkább a városokba az emberek, de 2010 után ez a folyamat alábbhagyott, onnantól csak a nyugati városok tudták magukhoz szívni az embereket.

 

 

 

Az is jól látszik, hogy a működő vállalkozások száma 2011 óta mindenütt csökkent, illetve hogy a 2008-as válság a városok költségvetését is meglékelte pár évre.

 

Mi pár grafikont fentebb kiemelünk, más városokkal való összehasonlításokért kattintsanak ide.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról