Eger ügye

A Neumann szerint felesleges a honvédelmi intézkedési terv

2018. január 17. 06:03:06
A tanárok nem értenek hozzá, ráadásul hangulatkeltésnek jó csak.

 

Korábban írtunk arról, hogy terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Ezekre az intézkedésekre elvileg a potenciális terrorveszély miatt van szükség.

 

A Honvédelmi Intézkedési Terv elkészítéséről (HIT) december végén küldött értesítést az igazgatóknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A levél szerint a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy “esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”. A levél alapján a HIT egy több lehetséges esetben is alkalmazandó lesz:

 

megelőző védelmi helyzet,

terrorveszélyhelyzet,

rendkívüli állapot,

szükségállapot,

vagy váratlan támadás miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban. 2018 júniusáig minden iskolának a saját HIT-ében kell összeírnia, hogy ilyen helyzetben milyen rendkívüi intézkedéseket hozna.

 

A hír hamar körbejárta a sajtót indulatokat és magyarázkodást is kiváltva. A szülők és az intézmények vezetői, dolgozói gyakorlatilag együtt jelezték, hogy ez nem az ő feladatuk. A pártok és társadalmi szervezetek a felesleges terrorveszéllyel való riogatást láttak a terv mögött míg a kormány a NATO-ra mutogatott. Amit a NATO meg is cáfolt.

 

Az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanári testületének álláspontját Dr. Sipos Mihály igazgató mondta el az ATV híradójának. Jó ebben a zűrzavarban higgadt, szakmai álláspontot hallani.

 

"Az iskolák, tanárok... mi ehhez nem értünk. Tehát ez az egyik része, a másik része, én nem gondolom, hogy feltétlenül szükség van arra, hogy itt most akár hangulatot, félelmet keltsünk, mert sajnos ez erre is ad lehetőséget."

 

 

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról