2017. június 24. Iván

Eger Régen

Virtuális időutazás: a Tinódi-szobor és környéke

Egri Ügyek | 2015. február 25. 11:26:30 | Utolsó frissítés: 2 éve
Nem mindig volt ott Tinódi szobra a korábbi Dózsa György téren. A szobor mögött található háznak is izgalmas története van.
előtte
utána

 

A korábbi Dózsa György, most már Tinódi Sebestyén tér 8. szám alatt (a Tinódi-szobor mögött) található ház története: „Egerben a hagyomány török eredetűnek tartja a házat, állítólag egy dervisiskola működött itt a török uralom alatt. A nyugati épület egyemeletes, a homlokzat emeleti középtengelyében Immaculata-falkép látható, a keleti szárny földszintes. Az emeletes épület egyik földszinti tere boltozott, a többi helyiség síkmennyezetes. A földszinten barokk vasrácsok találhatók. Korábbi, 1735-ben leégett ház helyén építtette Duka György rác kereskedő. 1843-ban vásárolta meg özv. Gallasy Istvánné, ettől kezdve a családé. 1939-ben Barcsay Amant Zoltán itt szerette volna megnyitni a látogatók előtt értékes magángyűjteményét.” (Forrás: Beszélő Utcanevek)

 

A képen található zöld ikonra kattintva, majd azt balra vagy jobbra mozgatva látható az évtizedek közötti átmenet. De a program úgy is használható, ha a kép egy adott pontjára kattint.

 

A régi kép alapján készült új fotót Serfőző Péternek köszönhetjük. Az archív fotó forrása: http://www.fortepan.hu.Hozzászólok!

KIEMELT ÍRÁSAINK

Videó a Felnémet és Felsőtárkány közötti balesetről
Előzni csak megfontoltan és szépen. Szerencsére nagy baj nem lett, a sérültek viszonylag jól megúszták.

Videó a Felnémet és...

Előzni csak megfontoltan és szépen. Szerencsére nagy baj nem lett, a...

Rengeteg ember szerint az egri az...

Versenyeztetik az egyetemi kampuszokat. A csata elég szoros, de van esély....

Ha karaktert akarsz gyilkolni...

Átlátszó. Már megint.
1
komment