2017. június 24. Iván

Eger Régen

Virtuális időutazás: a Hatvani kapu tér és környezete

Egri Ügyek | 2015. április 07. 00:00:00 | Utolsó frissítés: 2 éve
Ki tudja, hogy honnan kapta a nevét a Hatvani kapu tér? Nálunk azt is megnézheti, milyen volt a tér környezete régen és milyen most.
előtte
utána

 

A beszeloutcanevek.ektf.hu oldalon olvasható, hogy a Hatvani kapu tér az egri városkapuk egyikéről kapta a nevét. A Hatvani kaput 1789-ben úgy említik, mint Eger város legfontosabb kapuját, amelyen keresztül Hatvan felé jártak. 1836-ban bontották le. Nevezték még Hatvanyi kapunak, Szent János kapunak és Hosszú utcai kapunak is.

 

A térnek, illetve a mai tér bizonyos részeinek több elnevezése is volt. A 19. század végétől Hunyadi térnek hívták, nevét Breznay Imre szerint egy kocsmáról kapta. Régebbi elnevezése a Pyrker tér. Később a Gárdonyi Géza tér nevet kapta. Mártírok terének is nevezték, mert a tér nyugati oldalán áll a kommunista mártírok emlékműve. Később a Lenin tér nevet kapta.

 

Déryné Széppataki Róza így írt naplójában egy egri látogatásáról:

„Egyszerre csak előttünk termett a város az ő szűk, sötét kapujával, mely körül nagy, nehéz láncok függtek. (…) Beereszkedtünk a sötét kapu alá, nagy zörgést okozván a nehéz paraszt szekér, hogy rengett belé a kapu tetején lévő sötét épület. Fekete volt, mintha valami égés füstje maradozott volna rajta a rég múlt időkből (...)"

 

A régi kép alapján készült új fotót Serfőző Péternek köszönhetjük. Az archív fotó forrása: http://www.fortepan.hu.Hozzászólok!

KIEMELT ÍRÁSAINK

Videó a Felnémet és Felsőtárkány közötti balesetről
Előzni csak megfontoltan és szépen. Szerencsére nagy baj nem lett, a sérültek viszonylag jól megúszták.

Videó a Felnémet és...

Előzni csak megfontoltan és szépen. Szerencsére nagy baj nem lett, a...

Rengeteg ember szerint az egri az...

Versenyeztetik az egyetemi kampuszokat. A csata elég szoros, de van esély....

Ha karaktert akarsz gyilkolni...

Átlátszó. Már megint.
0
komment