A környék ügye

Végre van pénz a kaptárkövek megóvására

MTI | 2017. december 03. 17:01:03
A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton.

 

A BNPI tájékoztatása szerint kaptárkövek több bükki településen láthatók, így Eger környékén is. Most programot indítottak azért, hogy a kaptárköveket, fülkéket minél jobban megközelíthessék a turisták, az erdőt járók. A 2018 végéig tartó projekt keretében 21 helyszínen végeznek el különböző állagmegóvó munkákat a park szakemberei.

 

A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. A fülkés sziklák kis csoportja fellelhető a Pilis és a Budai-hegység területén is, de a legtöbb, 38 Eger környékén, a Bükkalján található. 

Fotó: MTI

 

A kaptárkövek védetté nyilvánításáról 2014 októberében döntött a kormány.

 

A Magyar Értéktárba került a Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra

Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság. Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve. A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő TÖRLEY pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról