A környék ügye

Tizenegy településsel és a Bükki Nemzeti Parkkal is együttműködik Eger

2017. december 01. 16:01:21
A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre benyújtandó pályázatának sikere érdekében tizenegy környező településsel, valamint a Bükki Nemzeti Parkkal is együttműködési megállapodást kötött Eger.

 

Habis László tájékoztatása szerint hétfőn Andornaktálya, Bélapátfalva, Demjén, Egerszalók, Felsőtárkány, Maklár, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szarvaskő és Szilvásvárad vezetőjével, míg kedden a nemzeti park igazgatójával írta alá az EKF-re történő közös felkészülésről, valamint a pályázati együttműködésről szóló dokumentumot. 

    

Hangsúlyozta: Eger évi több mint félmillió vendégéjszakája mellett a 11 partnertelepülés mintegy egymillió további vendégéjszakát könyvelhet el. A megyeszékhely gazdag kultúrája és történelme, valamint a várost körülvevő, csodálatos természeti adottságokkal megáldott települések és a nemzeti park látnivalói az együttműködésnek köszönhetően még nagyobb vonzerőt jelentenek, amely a pályázat sikere szempontjából is komoly és kiaknázandó érték - tette hozzá.
    

Jelezte: a napokban szentesített megállapodásokat újabbak követik, hiszen hasonló együttműködésre készülnek az Eszterházy Károly Egyetemmel, a legtöbb nemzeti kulturális intézettel, de külföldi testvérkapcsolatait is mozgósítja Eger a siker érdekében.
    

A polgármester szólt arról is, hogy a címre immár második alkalommal pályázó hevesi megyeszékhely szakmai anyaga elkészült. A művészeti koncepció a képzőművészeti, zenei, filmművészeti és építészeti munkacsoport tevékenységére alapozva, a pályázat művészeti igazgatója, Koltai Lajos világhírű operatőr vezetésével jött létre.
    

Jelenleg az anyag fordítását végzik, ezt követően juttatják el azt a nemzetközi bíráló bizottságnak. A 12 fős szakértői testület a jövő év elején, előválasztási ülésen nevezi meg azokat a városokat, amelyek 2018 második felében részt vehetnek a végleges kiválasztáson. A győztes pályázó megnevezése a jövő év végén várható. 

 

forrás: mti.hu

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról