A környék ügye

Most már biztos, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a Mátrai Erőmű

2018. január 05. 19:02:10
Heves megye és az ország felzabálása újabb szintet lépett.

December közepén mi is hírt adtunk arról, hogy Mészáros Lőrinc Heves megyében is nagybevásárlást tervezett és meg fogja szerezni a visontai Mátrai Erőművet. Ez a hír nem volt kacsa, most már biztosan övé illetve gazdasági érdekköréé nagyobb részt az erőmű. Meg még hozzácsaptak egy biomassza feldolgozó üzemet is.

 

Magyarország második legnagyobb erőműve Visontán üzemel, széntüzelésű, együttégetéses módszerrel, elsősorban lignittel és biomasszával működik és 2025-ig van engedélye. Szakértők szerint addig egy aranybánya, utána azonban legfeljebb csak komoly beruházásokkal maradhat talpon, azonban addig az ország áramellátásának 20 százalékáért felel, és viszonylag stabil piaci helyzete van – gyűjtötte össze az információkat az index.hu. A portál komolyabban utánajárt a gazdasági-politikai háttérnek, hogy mi lehet a vásárlás hátterében.

 

Ehhez most éppen cseh segítséget vesznek igénybe. Mészárosék társa egy cseh vállalat amely rendkívül kedvező kamatozású óriáshitelekből megvásárol olcsó energetikai eszközöket (bányákat, erőműveket, vezetékeket), majd azokat pénzügyes szemlélettel, kegyetlen megszorításokkal üzemelteti. Mészáros Lőrinc ehhez hozza a politikai kapcsolatokat, mondhatjuk a politikai tőkét.

 

Egyrészt 2025 után kereshetnek (és nyilván találni fognak) valamilyen közösségi forrást a rekultivációra vagy marad erőmű (nem feltétlenül szénerőmű hanem például napelemeket működtető) és még jobb lesz a helyzete. Ha pedig fordulna a kocka és Paks2 nem épülne meg, akkor az erőmű maga a főnyeremény.

 

Ha erőműként fog működni, kitolható a rekultiváció és egy rakás költség megspórolható!. Elsősorban egy napelemes fejlesztés képzelhető el, a szektor hosszú évek óta hazai és uniós támogatásokat kap, ráadásul a bányaterületek, vagyis a külszíni fejtések rekultivációjának valóban racionális megoldása az, ha a tulajdonos nem termőföldet hozat, hanem pusztán elsimogatja a talajt, és napelemeket rak rá. Fontos beruházási előny ilyenkor, hogy a Mátrai Erőműnek már megvannak az elektromos csatlakozásai, erre már nem kellene költeni. Vagyis nagyon leegyszerűsítve, a cseh partner inkább a meglevő erőmű menedzselésében lehet erős, míg a magyar fél a bányaterület elgereblyézésében, a napelemek elhelyezésében és az állami támogatások kilobbizásában segíthet – összegzi az index.

 

Az erőműhöz képest kisebb volumenű de ugyanolyan fontos beruházás a Halmajugrán található Geosol Kft. biomasszacég eladása. Ez a cég stabilan hoz évi négymilliárd forint forgalom mellett egymilliárd forint körüli nyereséget is mivel majdnem monopoliuma van. Majdnem csak ő szállít biomasszát a Mátrai Erőműbe.

 

Nagyjából mindenki összeillesztheti a mozaik darabkáit. Az ország felvásárlása történik, minden forintért és fillérért lehajolnak a vevők, nyugodtan mondhatjuk, hogy gyarmatosítják Heves megyét és az országot.

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról