A környék ügye

Ha erre nem figyelünk, komoly bajba kerülhetünk a Bükkben

[X] | 2017. szeptember 19. 16:02:55
Még élvezhetjük a meleg napsütést, de hamarosan itt a késő ősz és a tél, egyáltalán nem mindegy, hogy min gurulunk.

 

Az ország más tájegységeihez hasonlóan a Bükk-hegység nagy múltú turisztikai központjai is felkapottá váltak a mögöttünk hagyott évtizedekben. A népszerűség törvényszerűen együtt jár a kiépítettség és a forgalom növekedésével. A modern kori turizmus feltételei is rendkívül sokat javultak. Nem kizárólag a szolgáltatások száma növekedett, de a technikai lehetőségek utat nyitottak az autós–motoros turistáknak, illetve a kerékpárosoknak is. A téma szakértői szerint az autós turizmus egyre jellemzőbbé válik a Bükkre és ez a nyári valamint téli hónapokra is igaz. Mivel évről évre egyre több autós keresi fel hazánk egyik legváltozatosabb hegységét, a tél közeledtével cikkünkben sorra vettük azokat a szempontokat, melyeket minden ide látogató turistának érdemes szem előtt tartania.

 

Megközelíthetőség és közlekedési viszonyok a Bükkben

 

Általánosságban elmondható, hogy a Bükköt körülvevő úthálózat állapota az országos átlagnak megfelelő, kivéve az Északi- Középhegység ide eső kis falvainak egy részét. A Bükk bizonyos szempontból egy elég egyedülálló terület hazánkban, hiszen területén Magyarország első hegyvidéki nemzeti parkja található. Utóbbi azt is jelenti, hogy az autós közlekedés némiképp korlátozva van, személygépkocsival lényegében 5 útvonalon lehet a területet megközelíteni, átszelni pedig kizárólag kettőn.A Bükk hegység bizonyos részeit az év meghatározott időszakában – a kirándulással egybekötött hétvégéken és ünnepnapokon gyakorlatilag egész évben – az autósok uralják.  A Bükki Nemzeti Park területén nem egy közúti tábla navigálja az autóval érkezőket, amelyek hasznos információkat adnak a hegység belsőbb, magasabb részeit személygépkocsival megközelíteni igyekvő turistáknak.

 

Így vezessünk a Bükkben télen

 

A tavalyi esztendőben elég kemény telünk volt a Bükkben, amelyet nemcsak nagy hideg, de sok csapadék is jellemzett. A Bükkbe látogató autósoknak idén is sok hóra és csúszós utakra kell felkészülniük. Ez nem kizárólag a Bükk belső területeire érvényes, hanem az Eger – Répáshuta – Lillafüred – Miskolc út valamint a Lillafüred – Kis-Fennsík - Mályinka megközelítési útvonalakra is.

 

Téli gumi nélkül el se induljunk!

 

Az Automax szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy még a legmárkásabb és legdrágább téli gumival sem lehet megszegni a fizikai törvényszerűségeket. A téli gumival is könnyen kisodródhatunk – főleg a szerpentines utakon – ám téli gumi nélkül garantáltan nincs semmi esélyünk arra, hogy nem csúszunk valamelyik kanyarban az árokba. Bár a téli gumi bordázata a nyári gumihoz képest nagyságrendekkel jobb tapadást biztosít, a fékezésre is oda kell figyelnünk. A megszokottnál fékezzünk sokkal hamarabb és kevésbé radikálisan. Bármennyire is újak az autón a téli gumik, havas és sikamlós úton a kerekek olykor elforognak. Amennyiben úgy szeretnénk gázt adni, hogy ne forogjanak el a kerekek, kapcsoljunk egy, esetleg két fokozattal feljebb a megszokottnál.

 

Ügyeljünk a megszokottnál nagyobb követési távolságra!

 

Különösen fontos a megszokottnál nagyobb követési távolság megtartása a Bükk téli útszakaszain, főleg ha hegynek felfelé haladunk. Ha ugyanis az előttünk haladó álló helyzetből nagy gázzal akar elindulni, jó eséllyel vissza fog csúszni egyenesen a mi autónkba. A megfelelő követési távolság tartása azért is célszerű, mert csúszós úton köztudottan sokszorosára nő a féktávolság.

 

Ne feledjük! Mindig a fentről érkező ad elsőbbséget!

 

A Bükkben szinte törvényszerű, hogy a téli hónapokban sok út a hó miatt csak egy nyomban járható. Ilyen esetekben mindig a fentről jövő autónak kell elengednie a lentről érkező személygépkocsit még akkor is, ha ezért a hóba félre kell állni. Utóbbi azért kívánatos, mert a lejtő miatt a fentről érkező könnyebben el fog tudni indulni álló helyzetből. A másik kocsinak valószínűleg esélye sem lesz, miután elveszítette a lendületét.

 

Szponzorált tartalom

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról