A környék ügye

Elítélték a halálra éheztetett gyöngyösi kislány szüleit

2017. október 02. 22:02:46
Senki nem volt a helyzet magaslatán.

 

Az Egri Törvényszék első fokon hirdetett ítéletet  annak a szülőpárnak az ügyében, akinek a másfél éves kislánya 2016. májusában halt éhen Gyöngyösön. A szülőket különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolták, a bíróság az anyát 18 év, az apát pedig 15 év fegyházbüntetésre ítélte, emellett mindkettőjüket 10 évre eltiltotta a közügyektől.

 

A boncolási jegyzőkönyv szerint kiszáradás, súlyos alultápláltság miatti heveny keringési és légzési elégtelenség okozta a kisgyermek halálát, de a jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy a gyerek bőre alatt már zsírszövet sem volt. A gyermekhez 2016. május 12-én hívták ki a mentőket, de addigra már órák óta halott lehetett a gyerek - tájékoztatott a zoom.hu.

 

Az anya, akit korábban kétszer is elítéltek nagyobb gyerekei veszélyeztetése miatt, az ügyészség szerint beszámítható, de Münchausen-szindrómában szenved. Amúgy a szülők a bíróság előtt korábban azt mondták, hogy nem érzik magukat gyilkosnak, legfeljebb felelősnek pár dologban. A gyermekvédelmi hatósággal nem működtek együtt, mert rossz tapasztalataik voltak, ráadásul nem látták előjelét a tragédiának.

 

A Münchausen kórban szenvedő betegek sem tesznek mást, mint hihető történeteket találnak ki betegségekről, tünetekről, csak hogy az orvosi figyelem középpontjába kerülhessenek (forrás)

 

Korábban a Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított ugyan, hogy kiderüljön, miért nem tudta megakadályozni a tragédiát a gyermekvédelem. Bár a család évek óta a látókörükben volt a hatóság nem tudta megakadályozni a tragédiát. Ezzel párhuzamosan egy másik vizsgálat is lefolyt, de az mind a védőnőt, mind pedig az orvost vétlennek találta.

 

FRISSÍTÉS

 

Közben megérkezett a törvényszék hivatalos közleménye is:

 

Az Egri Törvényszék a mai napon kihirdetett elsőfokú ítéletével J. M. I. rendű vádlottat különös kegyetlenséggel és tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizennyolc év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra, míg K. G. Zs. II. rendű vádlottat különös kegyetlenséggel és tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizenöt év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak a szabadságvesztésből legkorábban annak kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2012. évtől élettársakként éltek gyöngyösi albérletükben két közös kiskorú lánygyermekükkel együtt. A vádlottak már a 2014 novemberében született második gyermekük születése előtt visszautasították a védőnői ellátást, és nem működtek együtt a gyermekjóléti központtal. A vádlottak korábban nagyobbik gyermekük vonatkozásában is lemondtak a védőnői családlátogatásról, mert úgy ítélték meg, hogy a védőnői tevékenység a család szükségtelen zaklatásával jár.

 

A vádlottak második gyermekük vonatkozásában a születést követően kizárólag választott házi gyermekorvosukkal tartották a kapcsolatot egészen 2015 júliusáig, ezt követően azonban a kislányt már orvoshoz sem vitték, a kötelező gyermekorvosi vizsgálatokra, valamint a további oltások beadására sem került sor. A gyermekorvos a gyermeket nem vizsgálta meg, súlygyarapodását nem tudta ellenőrizni, súlyának mérésére a gyermekorvos előtt nem került sor, súlyának adatait a kislány édesanyja, az I. rendű vádlott már csak telefonon diktálta be 2015 októberéig. A vádlottak 2015 júliusát követően a kiskorú gyermekük megfelelő tartására, gondozására, táplálására vonatkozó törvényi kötelezettségüket elmulasztották, az általuk észlelt folyamatos és jelentős súlycsökkenés ellenére a gyermeket megfelelő módon nem táplálták, nem vitték orvoshoz.

Mulasztásuk miatt a súlyos és tartós alultáplálás, kiszáradás kapcsán kialakult keringési, légzési elégtelenség következtében az akkor már több hónapja éhező gyermek az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedések között 2016. május 15-én az otthonában meghalt. A gyermek súlya ekkor 3410 gramm volt, mely a halála időpontjában a legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el. A kislány halálát a súlyos szintű kiszáradás és alultáplálás kapcsán kialakult keringési, légzési rendellenesség okozta, más betegség, fejlődési rendellenesség nem állapítható meg.

 

Az I. rendű vádlott pszichopátiás személyiségfejlődési zavarban szenved, melynek következtében nála az úgynevezett helyettesítő, vagy más által előidézett Münchausen-szindróma állapítható meg, mely azonban közvetlen okozati összefüggéssel nem áll a sértett halálának bekövetkeztével.

 

Az ítélet ellen az ügyész a II. rendű vádlott vonatkozásában a kiszabott büntetés súlyosítása, a vádlottak és védőik eltérő minősítés, gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be. A törvényszék a tárgyaláson mindkét vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

A bírósága ítélet nem jogerős, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán fog folytatódni.

 

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról