A környék ügye

Egyre népszerűbb a hazai kastélyturizmus

2017. december 13. 21:03:16
És még csak nem is kell messzire mennünk nekünk sem!

 

 

2017 őszén jelent meg egy olyan tanulmány mely arról szól, hogy már nem csak német és svájci, illetve francia kastélyok tartoznak a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé. Ezek a statisztikák bebizonyítják, hogy egyre látogatottabbak a kelet-közép európai kastélyok is. A kastélyturizmus azért kedvelt idegenforgalom világában, mert mélyíti a történelmi ismereteket és ez a program teljesen független az időjárástól. Hogy kiknek való a kastélyturizmus? Kiváltként azoknak az embereknek, akik már megunták a tengerparti napozást és nem sajnálják sem az időt, sem a pénzt arra, hogy felfedezzék a környező kultúrák sajátosságainak megismerését.

 

Magyar kastélyturizmus napjainkban

 

A kastélyok és a várak, illetve az egyéb kulturális örökséget képező építmények turisztikai hasznosítása az 1960-as években kezdődött meg. Magyarország területén jelenleg 718 védett kastély, illetve 103 vár található az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint. Ebből pedig 90 nyújt élményt a turistáknak, ebből pedig 51 működik kastélyszállóként is. Ezek a kastélyok közül azonban kevés az, amely prémium kategóriás szálláshely lenne. A kastélyszállókra az jellemző hogy étteremmel rendelkeznek és sok esetben szerveznek családi, illetve kulturális rendezvényeket, programokat. Más egyéb plusz szolgáltatást is igénybe vehetünk, mint például a szauna, wellness és a szolárium. Sok kastélyszálló udvarán ki van használva a hatalmas terület, játszótér, illetve tenisz, tollas pálya, mini-állatkert is ki van alakítva. Azoknál a kastélyoknál melyek falusi környezetben találhatók, általában kirándulási és lovaglási lehetőségünk is van.

Hazánkban található kastélyok népszerűségének fellendülését a tematikus utak szervezésében és az élményturizmusban látják a szakértők. Nagyon kedvelik a turisták a nálunk fellelhető romantikus, egyedi hangulatot, a nyugalmas, illetve a történelmi időutazást. A Magyarországi kastély turizmus legnagyobb gondját egyértelműen a szolgáltatások összeegyeztetése és az exkluzív környezet jelenti.

 

Milyen vendégek számára lehetnek érdekesek a Magyar kastélyok?

 

A hazai kastélyszállók, jellegükből adódóan leginkább a belföldi vendégeket vonzza, a külföldi vendégek leginkább Ausztriából és Németországból érkeznek hozzánk, hogy megnézzék kastélyainkat. A hosszú hétvégéken pihenni, üdülni, kikapcsolódni vágyók számára népszerűek a kastélyszállókban töltött idő, különösen nagyobb családi események, legyen az születésnap, vagy esküvő esetén is rangos színhely lehet egy gyönyörű kastély. Vannak azonban azok a vendégek is, akik kimondottan a régi nemesi lakhely sajátos atmoszférájáért, művészettörténeti és történelmi érdeklődésükből motiválva látogatnak el a kastélyokba. Ha az életkorra szűrűn, akkor leginkább a nyugalomra, pihenésre vágyó fiatal párok, fiatal házaspárok, kisgyerekes családok és a nyugdíjas párok töltik szabadidejüket a kastélyokban.

 

Ezeket a Magyar kastélyokat mindenképp látnunk kell

 

Ha a legszebb hazai kastélyokat szeretnéd feltérképezni, mindenképp látogassunk el Magyarország északi és északkeleti területeire. Itt mindenképp nézzük meg a Parádsasvári Károlyi kastélyt, semmi esetre se hagyjuk ki a Balaton környezetében található Simontornyai Fried Kastélyhotelt. Illetve ha igazán mesevilágba szeretnénk elrepülni, akkor látogassunk el a keszthelyi Festetics-kastélyba is!  

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról