A környék ügye

A környéken egyre több helyen élnek farkasok – Fotók

Egri Ügyek/MTI | 2018. február 18. 08:02:50
A Bükk után a Börzsönyben is nyomokra leltek.

 

A napokban írtunk arról, hogy Baráz Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa egyik bükki túrája során farkasnyomokra bukkant. Erről saját maga számolt be és képeket is közölt:

 

"Farkasok tánca - a Bükk-fennsíkon...
Négy farkas nyomát detektáltuk a szombati transzbükki átkelésnyomvonalának bejárása közben - annak ellenére, hogy a csúcsragadozók ügetve haladnak, és a hóban egymás nyomába lépnek. A nyomok leginkább egy vonalat alkottak ("zsinóroztak"), de néha-néha szétváltak, mintha vadul táncoltak volna. A farkasnyomok egynémelyikében vércseppek piroslottak: egyikük tüzelő szuka volt..."

Farkasok bandáznak a Bükkben

Ravasz szürkefarkasok akarták átverni a szakértőket. És tuti, hogy érkezik az utánpótlás.

 

A Bükkből mentek a Börzsönybe?

 

A nyomok és az állat viselkedése alapján nagy valószínűséggel farkas nyomát találták meg a Börzsönyben, az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezhetett - ezt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa közölte csütörtökön. Kálmán Gergely sajtóközleményben ismertette: a szerdán reggel megtalált lábnyomok alapján figyelték a ragadozó mozgását, majd ürülékmintát is találtak. Teljes biztonsággal csak a minta további elemzése után lehet kijelenteni, hogy a farkas sok év után visszatért a Börzsönybe - áll a dokumentumban.

 

Fotók: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

A közlemény szerint Darányi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre egy másik ritkán látott nagyragadozó, a hiúz nyomait kereste a friss hóban, amikor egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes.
Bedő Péterrel, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatójával folytatott konzultációt követően - aki már tavaly decemberben a farkaséhoz hasonló nyomokat talált a Börzsönyben - Darányi László és csapata több kilométeren át tudta követni a nyomcsapást, nagyon jó hóviszonyok mellett.


A nyomok alapján megállapíthatóvá vált az állat terepi mozgása, viselkedése és az egyedi vadászati technikája, amely csak tovább erősítette a kutatók gyanúját, majd a nap folyamán ürülékmintát is találtak.

 


Kálmán Gergely szerint az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk olyan hírekről, hogy ez az alkalmazkodóképes ragadozó fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. Nagyobb arányú elterjedésüknek csak élőhelyük feldarabolódása és zavartsága szab határt, hiszen élelmük lenne bőven.


A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként.

 


A farkas hazánkban fokozottan védett faj, fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában.

 

Na most jól megmondtahtod
Kiemelt híreink a címoldalról